Sezonul virozelor a inceput, iar situatia este mult mai serioasa decat in anii trecuti, atrag atentia medicii pediatri. Numarul copiilor care ajung in stare grava la spital, cu boli respiratorii, este unul foarte mare, iar medicii sunt depasiti de situatie. Lucrurile se complica si din cauza lipsei de medicamente din farmacii, in special a unor antibiotice esentiale pentru copii.
Medicul Carmen Zapucioiu, pediatru si medic specialist in pneumologie pediatrica la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, a dezvaluit recent ca la unitatea medicala ajung, zilnic, in medie, 400 de copii cu afectiuni respiratorii. Sectiile sunt arhipline, iar numarul copiilor care au nevoie de spitalizare si oxigen este unul foarte mare.
„In aceasta perioada, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decat au fost in alti ani si parca sunt mai multe si decat erau inainte de pandemie. De trei saptamani numarul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringita, deci guturai, virozele obisnuite dar sunt foarte multe care evolueaza nefavorabil si care merg catre pneumonie asociata cu insuficienta respiratorie. Multi dintre copiii care sufereau de astm bronsic au acutizari ale astmului in aceasta perioada”, a explicat medicul, pentru News.ro.
Specialista spune ca exista un cumul de factori care duc la cazuri grave de boli respiratorii la copii, iar poluarea se numara printre ele. Acest factor nu este deloc unul de neglijat si agraveaza afectiunile deja existente.
„In Bucuresti avem poluarea data de masini, avem poluare si in afara Bucurestiului, in zonele rurale unde oamenii se incalzesc cu sobe, fumul polueaza atmosfera, ard frunze sau cauciucuri, toate acestea polueaza, plus ceata care face ca presiunea sa fie crescuta si toate aceste particule sa stagneze la nivelul atmosferei apropiate de sol. Aceste particule ajung profund in caile aeriene ale copiilor favorizand evolutiile nefavorabile.
Pe langa poluare, avem in aceasta perioada virusurile care provoaca infectii respiratorii, dar si bacterii ca haemophilus si pneumococ. „Pentru acestea copiii beneficiaza de vaccinare gratuita, in primul an de viata, daca sunt vaccinati; daca nu sunt vaccinati atunci sigur ca riscul lor de complicatii este mai mare. Sunt si copii nevaccinati, din pacate”, a mai spus medicul.
„Din pacate, toate spitalele din Bucuresti sunt sufocate pentru ca noi tinem legatura si cu colegii din alte spitale, nimeni nu poate sa preia cazuri de la un alt spital, pentru ca toti sunt supraaglomerati, cu paturile ocupate la refuz. Toti sunt la fel, insuficienta respiratorie, deci nu pot fi trimisi acasa, trebuie sa ramana in spital.
Deocamdata, cazurile de gripa au inceput sa apara, dar sunt probabil la debut, probabil ca vor fi in numar mai mare in decembrie, ianuarie, februarie, insa in spital nu am avut copii internati momentan cu gripa”, a mai spus Dr. Carmen Zapucioiu.
FOTO: Freepik