Soarele si cicatricele

/ / Modificat: 2005-07-05
Soarele si cicatricele

Daca aveti o rana recenta trebuie sa evitati expunerea la soare. Sau daca mergeti totusi la plaja, este bine sa va luati toate masurile de siguranta. Deoarece razele ultraviolete complica cicatrizarea leziunilor.


Daca aveti o rana recenta trebuie sa evitati expunerea la soare. Sau daca mergeti totusi la plaja, este bine sa va luati toate masurile de siguranta. Deoarece razele ultraviolete complica cicatrizarea leziunilor.

Indiferent de marimea sa, o rana care dateaza de mai putin de un an este foarte sensibila in sezonul estival, avertizeaza dermatologii. Acestia mai atrag atentia ca exista factori care afecteaza cicatrizarea leziunilor: proasta circulatie a sangelui, obezitatea, tabagismul, stresul, bolile metabolice precum diabetul, administrarea unor medicamente de genul corticoizi.

Daca este vorba despre o cicatrice postoperatorie, chiar daca evolutia este buna, in nici un caz nu va expuneti la soare fara sa cereti avizul medicului.

In plus, daca rana se afla la nivelul articulatiei sau intr-o zona foarte solicitata, vindecarea se poate complica. Nu din intamplare dermatologii recomanda evitarea interventiilor chirurgicale in perioada mai-septembrie.

Atat timp cat cicatricea nu este alba, fina si subtire, adica nu mai continua sa evolueze, razele ultraviolete pot sa pigmenteze pielea pentru mult timp. Cand sunteti bronzati, nu este nici o problema, dar iarna cand pielea isi reia culoarea naturala, cicatricea ramane maronie.

Concluzia este ca trebuie sa aplicati un strat consistent de crema fotoprotectoare pe zona cu cicatrice si sa purtati haine adecvate. Daca cicatricea este la nivelul gatului, incercati sa purtati o esarfa. Oricum nu ezitati sa folositi creme cu factor de protectie solara 60 sau ecran total. Reinnoiti aplicarea cremelor o data la doua ore si dupa fiecare iesire din apa.

Daca doriti cu tot dinadinsul sa mergeti la plaja, medicul va poate aplica un pansament special. Apa marii, ca si cea clorurata din bazine impiedica vindecarea leziunii cutanate. Astfel apar cicatricele inestetice sau chiar infectarea ranilor. Daca cicatricea devine rosie si este putin umflata nu trebuie sa va ingrijorati. Problemele apar dupa cateva saptamani daca zona respectiva se intareste, iese in relief si provoaca mancarimi. In acest caz este important sa va adresati din timp medicului pentru tratarea inflamatiei.

Etapele de vindecare

Cicatrizarea normala se deruleaza in trei faze. In prima faza, globulele albe asigura apararea contra infectiilor si curatarea ranii, iar reconstructia tisulara se pune in functiune. In a doua faza, celulele pielii produc substante care formeaza fibrele de colagen, care confera pielii rezistenta si elasticitate. In acelasi timp se creeaza vase sangvine pentru a iriga noile tesuturi. Ultima faza consta in inchiderea ranii o data cu formarea tesutului cicatricei. Procesul continua cu formarea de noi celule ale epidermei. Cat timp cicatricea este rosie sau roz, vindecarea nu s-a incheiat.

Sursa: Jurnalul National


Articole recomandate

Citeste si despre