Spitalul Municipal Gherla va avea o masa radianta, vitala pentru reanimarea nou-nascutilor prematur sau cu patologii grave

/ / Modificat: 2023-11-16
Spitalul Municipal Gherla va avea o masa radianta, vitala pentru reanimarea nou-nascutilor prematur sau cu patologii grave

Salvati Copiii Romania, cu sprijin Libris, duce la Spitalul Municipal Gherla o masa radianta, vitala pentru reanimarea nou-nascutilor prematur sau cu patologii grave, pana la realizarea transferului

    • In cadrul programului national de reducere a mortalitatii infantile, Salvati Copiii Romania a dotat 111 unitati medicale din toate judetele tarii cu peste 1.400 de echipamente performate, peste 170.000 de copii beneficiind, astfel, de tratamente mai bune. 

    • Numai in anul 2023, Salvati Copiii Romania a dotat 43 de unitati medicale, cu 133 de echipamente. 

    • Peste 50 de unitati medicale solicita anual sprijinul Salvati Copiii Romania, pentru aparatura medicala esentiala.

    • Efortul Salvati Copiii de a sprijini maternitatile si cadrele medicale in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in ultimii 13 ani, rata mortalitatii infantile a scazut de la 10 la mia de nascuti vii la 5,2 la mie.

Gherla, 16 noiembrie 2023: In urma solicitarilor primite de la medici, Organizatia Salvati Copiii Romania a decis dotarea de urgenta a Spitalului Municipal Gherla cu o masa radianta, de necesitate vitala, in valoare de 28.000 de euro. Astfel, cu sustinerea clientilor Libris, medicii vor avea la dispozitie aparatura medicala performanta pentru oferirea ingrijirilor imediate dupa nasterea copilului, dar si care sa le permita stabilizarea si tinerea in viata a copilului pana la realizarea transferului acestuia la o maternitate superioara. In total, Salvati Copiii Romania a investit aproape noua milioane si jumatate de euro in dotarea maternitatilor si sectiilor de pediatrie din tara, devenind partenerul de cursa lunga al medicilor care ingrijesc copiii nascuti prematur si pe cei cu patologii complexe. 

„Toti copiii trebuie sa beneficieze de asistenta calificata la nastere, ceea ce implica atat personal medical calificat, cat si aparatura medicala performanta. In acest sens am contactat Salvati Copiii, organizatie la care am facut voluntariat pe parcursul anilor de liceu in orasul meu natal, Radauti, si organizatie pe care am sprijinit-o, dupa ce am inceput specializarea in neonatologie si am inteles  nevoile unei sectii dotate si importanta ca de la nastere sa se primeasca prompt si corect ingrijirile necesare pentru un start bun in viata. Pe perioada rezidentiatului in maternitate de grad 3 si vazand cazuri care ajung din maternitati mici  nedotate, am avut mereu sentimentul ca e un mare avantaj sa nasti intr-o maternitate dotata. 

Masa noua radianta ne da avantajul de a ventila corect un copil prematur, asigura caldura, asigura monitorizare pulsoximetrica, e exact ce ai nevoie pentru a efectua o reanimare corecta”, a explicat Crisan Anca, medic neonatolog, sef compartiment neonatologie.

Dotarea unitatii medicale din Gherla a fost posibila prin donatii de la cititorii de pe Libris.ro, care in cadrul proiectului cu Salvati Copiii au plasat peste 800.000 de donatii de-a lungul celor noua ani de parteneriat dintre Libris si Salvati Copiii Romania. Aproximativ una din cinci comenzi plasate pe Libris.ro contine o donatie. Suma stransa in proiect este de aproape 650.000 euro, folositi pentru 18 proiecte de dotare, desfasurate in 14 spitale din tara. 

„Prematuritatea este o problema serioasa, care necesita o interventie adecvata, iar echipamentele pe care noi le achizitionam si donam spitalelor fac adesea diferenta in viata nou-nascutilor si a familiilor lor. Este un proiect care ne emotioneaza de fiecare data, dar care ne bucura in egala masura cand vedem ca sprijinul cumulat al clientilor Libris se traduce in inca un echipament atat de important pentru o sectie de neonatologie”, Loredana Tudor, Director de Marketing Libris. 

La Spitalul Municipal Gherla se nasc aproximativ 90-100 de copii pe an. Fiind o maternitate mica, de grad 1, aceasta poate asista si trata copii nascuti prematur pana cand sunt transferati in conditii speciale la unitati superioare care au dotari si competente pentru astfel de cazuri.

In judetul Cluj, Salvati Copiii Romania a dotat anterior Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, cu echipamente medicale de peste 160.000 de euro (ventilatoare si aparate de ventilatie, masa radianta, incubator, monitor si pulsoximetru).

Asa cum Organizatia Salvati Copiii atrage atentia de 13 ani, de cand a dezvoltat programul complex de combatere a mortalitatii infantile, nasterea in Romania ramane discriminatorie, atata vreme cat un prematur nascut intr-o maternitate dotata cu aparatura medicala moderna supravietuieste si ajunge astfel la prima aniversare, in vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume intr-o maternitate fara aparatura medicala sau cu aparatura medicala neperformanta si invechita are o sansa la viata mult diminuata. 

„Este vital sa ajungem cu aparatura medicala de ultima generatie in maternitatile si sectiile de pediatrie din zone vulnerabile, cu acces limitat la unitati spitalicesti mari, din cauza distantei geografice. Inechitatea din sistem in ceea ce priveste dotarea acestor spitale duce la adevarate drame, la o rata mare a mortalitatii infantile, care ar putea fi corectata cu un efort conjugat de dotare a spitalelor si de lucru in comunitati”, a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii. 

In cadrul programului national de reducere a mortalitatii infantile, au fost investiti aproape 9.500.000 Euro in dotarea a 111 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si OG) din toate judetele tarii, cu peste 1.400 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea si sustinerea tratamentului a peste 170.000 de copii. 

Se observa o crestere progresiva a unitatilor medicale care au solicitat si au primit sprijinul Organizatiei Salvati Copiii: daca in anul 2012 erau sustinute cu echipamente performante opt unitati medicale, in anul 2023 numarul solicitarilor din partea spitalelor a crescut pana la peste 50 de unitati medicale. De asemenea, echipamentele solicitate sunt din ce in ce mai complexe si mai performante, fiind necesare: ecografe, statii complete de monitorizare, rampe de oxigen, aparatura de specialitate pentru sectiile de ORL, ortopedie si chirurgie plastica si pediatrica, precum si  instrumentar specific sau chiar modernizarea si igenizarea sectiilor. 

Efortul Salvati Copiii de a sprijini maternitatile in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in ultimii 13 ani, rata mortalitatii infantile a scazut de la 10 la mia de nascuti vii la 5,2 la mie, dar a ramas in continuare una care plaseaza Romania pe primele locuri din Uniunea Europeana. De asemenea, Organizatia Salvati Copiii s-a concentrat si pe cresterea calitatii asistentei medicale pentru copii din sectiile de pediatrie si sustinerea de programe de pregatire continua pentru medici, doar in ultimii doi ani au fost oferite 16 cursuri de pregatire, la care au participat peste 300 de medici.

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani. 

In cadrul programului, 100% dintre gravidele si copiii inclusi in program au fost inscrise/inscrisi la medicul de familie, 100% dintre mamele si gravidele incluse in program si-au imbunatatit obiceiurile si abilitatile pentru un stil de viata sanatos, inclusiv vizite la medic, vaccinarea copiilor si disciplina pozitiva, 95% dintre gravidele incluse in program si-au imbunatatit cunostintele privind importanta controalelor medicale in timpul sarcinii, procentul copiilor vaccinati in schema obligatorie corespunzatoare varstei a crescut de la 80% pana la aproximativ 98%. 

Date statistice: 

Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii. 

Astfel, primele cinci pozitii in top sunt ocupate de:

    • Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii)

    • Salaj (8,9 la mie) 

    • Neamt (8,2 la mie)

    • Calarasi (7,6 la mie)

    • Mures (7,1 la mia de copii nascuti vii). 

Prin comparatie, in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii, sub media nationala de 5,2 la mia de copii nascuti vii. Judetele unde         s-au inregistrat cele mai mici rate ale mortalitatii infantile, in 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii nascuti vii si Valcea, cu o rata a mortalitatii infantile de 3,1 la mie.

Taguri Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre