Parlamentul European a a doptat, zilele trecute, un amendament la Directiva privind asistenta medicală ransfrontaliera propus de medicul roman Tudor Ciuhodaru, prin care parintii copiilor bolnavi de cancer care au nevoie de tratamente in strainatate vor beneficia e sprijin financiar.
In prezent, copiii cu probleme oncologice care au nevoie de tratamente in strainatate intampina dificultati din cauza ca parintii nu isi permit, de cele mai multe ori, sa suporte toate cheltuielile pe care le presupune transferul. De acum, insa, lucrurile se vor schimba.
„Parintii cu venituri mici ce insotesc copii cu patologie oncologica pentru tratament in strainatate vor beneficia de un sprijin financiar special. Amendamentul pe care l-am sustinut in plenul Parlamentului European a fost adoptat cu 368 de voturi pentru, 285 contra si 39 de abtineri”, a declarat dr. Ciuhodaru.
Conform Directivei privind asistenta medicala transfrontaliera si Regulamentului privind securitatea sociala, pacientii oncologici pot accesa servicii medicale in alte state membre ale Uniunii Europene, insa Tudor Ciuhodaru atrage atentia ca putini stiu sau pot sa o faca.
Amendamentul propus de medicul iesean la Parlamentul European vizeaza o mai buna informare privind dreptul pacientilor la asistenta medicala transfrontaliera, dezvoltarea punctelor de contact nationale, care sa permita mobilitatea si accesul la echipamente si ingrijiri specializate, dar si finantare pentru accesarea acestora.
„Finantarea in avans a tuturor cheltuielilor legate de tratament, pentru a evita excluderea pacietilor cu venituri mici, prin instituirea unui set dunic de norme de autorizare si rambursare pentru accesul la asistenta medicala transfrontaliera” a fost una dintre prioritatile urmarit de dr. Ciuhodaru, alaturi de acordarea unui sprijin financiar special parintilor cu venituri mici care insotesc copilul in strainatate.
„Oncologia pediatrica a fost si este intotdeauna o prioritate pentru mine”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente si europarlamentar, membru in Comisia pentru sanatate publica, mediu si siguranta alimentara a Parlamentului European.
FOTO: Freepik