O noua metoda de management al stresului care a dat roade in SUA, Anglia sau Franta este aplicata si in Romania. Fitnessul emotional nu presupune un antrenament fizic, ci unul mental, care te va ajuta sa faci fata stresului. "Prin fitness emotional se obtine un control asupra emotiilor negative pe termen lung", explica medicul Bogdanka Militescu, de la Clinica Heartmony din Bucuresti, cea care a introdus conceptul la noi acum cateva luni. Ideea este de a obtine controlul pentru cat mai mult timp (si dupa incetarea terapiei). "Cu totii suntem supusi emotiei si fiecare o percepem in mod diferit. La anumiti stimuli reactionam de fiecare data la fel; acest lucru se intampla datorita memoriei emotionale, unde sunt stocate emotiile traite in trecut. De exemplu, la serviciu, daca suntem stresati, la deschiderea unui e-mail putem avea o reactie exagerata: ne bate inima mai tare, simtim teama, furie ca mai avem de facut ceva in plus in acelasi interval de timp etc.", subliniaza medicul Bogdanka Militescu. Fitnessul emotional isi propune sa controleze aceste reactii.
Pe parcursul a sase-opt sedinte se invata tehnici care in final duc la obtinerea starii de bine emotional. Elementul esential il reprezinta emotia pozitiva, dragostea, iubirea, aprecierea. "Daca ne face placere un camp inflorit, ne gandim la sentimentul pe care-l avem cand il privim si incercam sa-l retraim", explica specialistul. Tehnicile invatate trebuie apoi aplicate zi de zi. Spre deosebire de "fitnessul clasic", pe cel emotional il putem obtine facand "antrenament" oriunde si oricand, cand gatim, conducem, muncim etc. Testarea nivelului stresului este o inregistrare obiectiva (asemanatoare EKG-ului folosit pentru inima). Investigatia spune care este nivelul stresului in organism: jos, mediu sau ridicat. In functie de rezultate, se stabileste si durata tratamentului. Costul este minimum 1.200 de lei, dar include si cateva reevaluari.
Fitnessul emotional este recomandat si pentru tratarea anxietatii, a depresiei, a furiei, a atacurilor de panica sau a durerilor fizice cauzate de stres. Metoda este folosita atat pentru prevenirea, cat si tratarea acestor stari. Specialistii explica ca fitnessul emotional nu este o solutie de tratare a unor boli precum schizofrenia, depresia endogena (mostenita) sau starile grave, in care bolnavii trebuie sa ia medicamente.
(Ionela Croitorescu)
Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei
9 Martie 2007