Studiile au confirmat: parintii vaccinati impotriva Covid-19 isi protejeaza mai bine copiii

/ / Modificat: 2022-03-15
Studiile au confirmat: parintii vaccinati impotriva Covid-19 isi protejeaza mai bine copiii

Inca de cand au aparut vaccinurile impotriva Covid-19, expertii in sanatate publica de pe tot globul i-au indemnat pe oameni sa se vaccineze, subliniind ca este cea mai eficienta metoda de a ne proteja de virus. Chiar daca vaccinul nu garanteaza nimanui ca nu se mai imbolnaveste, formele infectiei vor fi unele usoare, iar pacientii vor fi protejati de riscul complicatiilor sau chiar al decesului.

Mai mult, prin vaccin nu numai ca ne protejam pe noi insine, dar ne protejam mai bine si copiii, arata studiile. O cercetare efectuata in urma cu cateva luni arata ca un parinte vaccinat impotriva Covid-19 a redus riscul de a-si infecta partenerul si copiii cu cateva procente considerabile. Acum, a aparut un studiu care are un rezultat similar, concluzionand ca parintii vaccinati impotriva Covid-19 isi protejeaza indirect copiii, reducand cu mult  posibilitatea de a-i infecta cu virusul.

Ce spune studiul

Studiul publicat in revista Science, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv si Universitatea Harvard a analizat doua perioade ale pandemiei pentru a examina protectia indirecta oferita copiilor de catre parintii vaccinati impotriva coronavirusului.

In prima etapa a studiului, care s-a desfasurat in perioada decembrie 2020-martie 2021, autorii au cercetat 440.733 de copii si adolescenti din 155.305 familii. Prin comparatie, copiii ai caror parinti erau vaccinati cu schema completa (2 doze) s-au dovedit a avea o protectie indirecta puternica impotriva coronavirusului.

A doua etapa de cercetare s-a desfasurat in perioada iunie-octombrie 2021, cand varianta Delta era cea mai activa. In aceasta etapa au fost analizati 181.307 copii din 76.621 de familii, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca atunci cand unul dintre parinti a fost vaccinat, riscul de imbolnavire a copiilor a scazut cu 20,8%, in timp ce daca ambii parinti erau vaccinati, riscul ca fiii sau fiicele lor sa se infecteze cu virusul Covid-19 a scazut cu pana la 58,1%.

In cele doua etape ale studiului s-a dovedit ca protectia ridicata impotriva Covid-19 s-a manifestat asupra copiilor din toate categoriile de varsta, inclusiv a celor mici, care nu pot fi vaccinati ei insisi.

„In timp ce intervalul de varsta pentru vaccinare se extinde continuu, multi copii si adolescenti raman nevaccinati din mai multe motive. Studiul actual arata ca vaccinarea parentala confera o protectie substantiala copiilor care locuiesc in aceeasi gospodarie, subliniind ca vaccinarea nu protejeaza doar persoana care a primit serul, ci si pe cei dragi”, explica dr. Noam Barda, unul dintre autorii studiului.

Cu alte cuvinte, studiul aduce in discutie din nou importanta vaccinurilor, scotand la lumina inca o data ca acestea pot oferi o anumita protectie si celor care locuiesc in aceeasi casa. Acest lucru poate fi linistitor si poate oferi o oarecare siguranta parintilor, stiind ca, prin vaccinul pe care l-au primit, isi protejeaza si copiii. Studiul este important mai ales pentru parintii bebelusilor si ai copiilor de varsta mica, sub 5 ani, care inca nu pot fi vaccinati impotriva Covid-19.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre