STUDIU Administrarea frecventa a paracetamolului in timpul sarcinii, legatura cu deficitul de atentie la copii si intarzierile de limbaj

/ / Modificat: 2024-01-19
STUDIU Administrarea frecventa a paracetamolului in timpul sarcinii, legatura cu deficitul de atentie la copii si intarzierile de limbaj

Un nou studiu face legatura intre utilizarea crescuta a paracetamolului in timpul sarcinii - in special in al doilea trimestru - si cresterea modesta, dar vizibila, a problemelor de atentie si comportament la copiii de 2, 3 si 4 ani.

Studiul se adauga la un numar tot mai mare de dovezi care leaga utilizarea frecventa a paracetamolului in timpul sarcinii de problemele de dezvoltare ale urmasilor.

Constatarile sunt detaliate in revista Neurotoxicology and Teratology.

Cercetarea face parte din studiul Illinois Kids Development Study de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, care exploreaza modul in care expunerile din mediul inconjurator influenteaza dezvoltarea copiilor. Studiul a urmarit sute de copii, colectand date despre expunerile lor prenatale la substante chimice si cerand ingrijitorilor sa le evalueze comportamentele si trasaturile la varstele de 2, 3 si 4 ani.

Legatura dintre paracetamol si intarzierile de limbaj la copii 

In timp ce paracetamolul este considerat cel mai sigur analgezic si reductor de febra disponibil in timpul sarcinii, studiile anterioare au gasit dovezi ale unei serii de posibile rezultate negative pentru copiii expusi la acest medicament in timpul gestatiei, a declarat Megan Woodbury, care a condus cercetarea in calitate de student absolvent la U. of I. impreuna cu profesorul emerit de biostiinte comparative Susan Schantz, cercetator principal al programului IKIDS din Illinois. 

Woodbury este acum cercetator postdoctoral la Universitatea Northeastern din Boston. Schantz este membra a facultatii Institutului Beckman pentru Stiinta si Tehnologie Avansata de la U. of I.

Un studiu recent condus de Woodbury si Schantz a facut legatura intre expunerea mai mare la paracetamol in timpul sarcinii si intarzierile de limbaj la copii.

Unele studii anterioare nu au gasit nicio relatie intre utilizarea paracetamolului in timpul sarcinii si atentia si comportamentul in copilarie, in timp ce alte studii, de obicei mai mari, au gasit relatii intre utilizarea mai frecventa a medicamentelor in timpul sarcinii si probleme de atentie si comportamentale la copii. 

Cele mai multe dintre aceste din urma studii au fost efectuate la copii mai mari si au chestionat participantele gravide cu privire la utilizarea paracetamolului cel mult o data pe trimestru. Noul studiu a chestionat mamele despre utilizarea paracetamolului de sase ori pe parcursul sarcinii - aproximativ o data la patru-sase saptamani - oferind o imagine mai precisa a magnitudinii si a momentului expunerii la medicament.

Paracetamolul, mai periculos in al doilea trimestru de sarcina 

De asemenea, cercetatorii le-au cerut ingrijitorilor sa raspunda la zeci de intrebari standardizate despre comportamentul si capacitatea de atentie a copilului lor la varstele de 2, 3 si 4 ani. Mai mult de 300 de copii au fost evaluati la varsta de 2 ani, iar 262 au fost evaluati din nou la 3 ani si 196 la 4 ani.

"Cea mai importanta constatare a noastra a fost ca, odata cu cresterea consumului de paracetamol de catre participantele insarcinate, in special in timpul celui de-al doilea trimestru, copiii lor au prezentat mai multe probleme legate de atentie si comportamente de tip ADHD, pe care noi le numim "comportamente de externalizare", la fiecare varsta pe care am masurat-o", a spus Woodbury.

Woodbury, care la randul ei este insarcinata, spune ca nu vrea sa ii sperie alte femei sa nu foloseasca paracetamol in timpul sarcinii atunci cand este necesar. Durerile de cap extreme sau alte episoade dureroase si febra pot fi debilitante si chiar periculoase, solicitand utilizarea medicamentului. Ea a spus ca a apelat la paracetamol o data pe trimestru pana acum. Dar, de asemenea, ea alege sa nu-l foloseasca pentru dureri minore, dureri sau febra usoara.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a testa daca utilizarea mai frecventa a paracetamolului in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina poate fi deosebit de problematica pentru creierul in curs de dezvoltare, au declarat cercetatorii. 

Studiul este, de asemenea, limitat, deoarece participantii au fost in mare parte albi, non-hispanici si cu un statut economic mai ridicat. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paracetamol sarcina Sarcina Medicamente

Articole recomandate

Citeste si despre