Studiu alarmant: Unul din trei copii sufera de miopie, iar numarul cazurilor continua sa creasca dramatic la nivel global

/ / Modificat: 2024-09-26
Studiu alarmant: Unul din trei copii sufera de miopie, iar numarul cazurilor continua sa creasca dramatic la nivel global

 

Vederea copiilor se deterioreaza constant: unul din trei copii sufera de miopie sau are dificultati in a vedea clar la distanta, conform unei analize la nivel global. Cercetatorii subliniaza ca perioada de izolare din timpul pandemiei Covid a avut un efect negativ asupra vederii, deoarece copiii au petrecut mai mult timp in fata ecranelor si mai putin timp in aer liber.

Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetatori de la Facultatea de Sanatate Publica a Universitatii Sun Yat-Sen din China, publicat in British Journal of Ophthalmology.

Cercetarea s-a bazat pe analiza a 276 de studii, care au inclus aproximativ cinci milioane de copii si adolescenti din 50 de tari. Studiul a aratat o crestere constanta a cazurilor de miopie, de la aproximativ 24% in 1990 la peste 35% in 2023. In plus, se estimeaza ca aceasta cifra va continua sa creasca, ajungand la peste 36% in 2040 si la 39% pana in 2050.

Pana in 2050, miopia ar putea afecta mai mult de jumatate din adolescentii din intreaga lume, avertizeaza cercetatorii.

Studiul indica faptul ca fetele si tinerele femei sunt mai predispuse la miopie comparativ cu baietii si tinerii barbati, deoarece au tendinta de a petrece mai putin timp in aer liber, atat la scoala, cat si acasa. In Japonia, prevalenta miopiei este cea mai ridicata, ajungand la aproximativ 85%, in timp ce Paraguay are cel mai mic procent – doar 0,84%.

Factori de risc pentru miopie

Miopia este un defect de refractie care afecteaza vederea la distanta. Principalii factori de risc care au contribuit la aceasta crestere sunt:

Istoricul familial: copiii cu unul sau ambii parinti miopi au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta miopie.

  • Reducerea timpului petrecut in aer liber.
  • Cresterea timpului in fata ecranelor.
  • Recomandari pentru prevenire

Pentru a reduce riscul de miopie, expertii recomanda urmatoarele:

Regula "20-20-20": Dupa fiecare 20 de minute petrecute in fata unui ecran sau citind, priveste timp de 20 de secunde la un obiect aflat la 20 de pasi distanta. Acest exercitiu ajuta la relaxarea muschilor oculari.

Clipitul regulat: Atunci cand privim mult timp la distante mici, tindem sa clipim mai rar, ceea ce poate duce la uscaciunea si disconfortul ochilor. Clipitul ajuta la mentinerea ochilor umezi si confortabili.

  • Foto: Freepik.com

Taguri Miopie copii Probleme vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre