STUDIU: Carnea de pui contine la fel de mult colesterol ca si carnea rosie

/ / Modificat: 2019-06-10
STUDIU: Carnea de pui contine la fel de mult colesterol ca si carnea rosie

Cand se incepe diversificarea in alimentatia copilului, dupa fructe si legume se introduce carnea. Si, de obicei, pediatrii recomanda prima data carnea de pui, considerata mai slaba si fara colesterol.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Francisco, contrazic aceasta teorie. Carnea alba are la fel de mult colesterol ca si carnea rosie, conform acestora.

Ce spune studiul

In cadrul studiului, 113 adulti au fost repartizati aleatoriu pentru una din cele trei diete pentru o luna: bogata in carne de vita, bogata in carne de pui sau de curcan sau proteine vegetale. Dupa fiecare luna, dieta participantilor a fost schimbata, astfel incat fiecare participant a incercat toate cele trei diete. Jumatate din dietele participantilor, indiferent de sursa de proteine, erau bogate in grasimi saturate, cealalta jumatate a mancat o dieta bogata in grasimi saturate.

Carnea in general, indiferent daca este de pui, porc sau vita, are efecte negative asupra sanatatii vaselor sangvine. De aceea, oamenii de stiinta recomanda consumul de proteine din lactate si legume, cum ar fi cele din fasole si ciuperci. Acestia au eliminat din teste carnea de peste si produsele procesate, cum ar fi carnatii sau sunca.

"Cand am planificat acest studiu, ne-am asteptat la carnea rosie sa aiba un efect negativ mai pronuntat asupra nivelului de colesterol din sange comparativ cu carnea alba, dar am descoperit ca nu este cazul - efectele asupra colesterolului ale celor doua tipuri de carne sunt identice atunci cand nivelurile de grasimi saturate sunt echivalente," a transmis coordonatorul principal al studiului, autorul Dr. Ronald Krauss de la Institutul Children`s Hospital din Oakland, pentru NBC News.

Carnea rosie poate provoca boli de inima

Persoanele care mananca frecvent carne, mai ales rosie, sunt predispuse sa dobandeasca o boala de inima. Specialistii sfatuiesc populatia ca atunci cand alege carnea pentru consum sa nu tina cont de colesterol, ci de aportul pe care carnea respectiva il are in aparitia bolilor cardiovasculare. La acest capitol, carnea rosie ramane in continuare pe primul loc.

"Rezultatele noastre demonstreaza ca sfaturile actuale de a restrictiona carnea rosie, si nu carnea alba, ar trebui sa tina cont de efectele acestor tipuri de carne asupra colesterolului din sange", a mai subliniat Krauss.

Taguri Carne de pui

Articole recomandate

Citeste si despre