STUDIU! Copiii care mananca mai multa paine au un risc mai mic de a suferi de supraponderabilitate sau obezitate

/ / Modificat: 2024-03-12
STUDIU! Copiii care mananca mai multa paine au un risc mai mic de a suferi de supraponderabilitate sau obezitate

 

Poate parea ciudat, deoarece timp de multi ani painea a fost unul dintre alimentele evidentiate atunci cand erau mentionate cuvintele supraponderalitate sau obezitate, dar concluzia la care s-a ajuns in urma unui studiu efectuat pe 504 elevi este ca micutii care mananca mai multa paine sunt mai putin supraponderali.

Pentru realizarea studiului, copiii au fost impartiti in doua grupe in functie de consumul zilnic de paine (cei care mancau mai mult de 80 de grame pe zi si cei care mancau mai putin). Cercetatorii au colectat datele la momentul respectiv si, pentru comparatie, le-au dat tuturor participantilor la studiu cate doua portii de paine in plus pe zi.

Copiii care au mancat initial mai multa paine au fost mai putin supraponderali (15,8% erau supraponderali si 13,9% obezi) decat cei care au mancat mai putina paine (16,6% erau supraponderali si 20,5% obezi).

De asemenea, cei care au mancat mai multa paine au avut o dieta mai buna in ceea ce priveste procentul de calorii provenite din carbohidrati, proteine sau grasimi si parametri sanguini mai buni legati de riscul cardiovascular (colesterol, trigliceride, colesterol HDL, colesterol LDL).

De asemenea, s-a observat ca cei care au mancat mai multa paine au avut un consum mai mare de fibre (18,6 g/zi) decat cei care nu au mancat atat de multa (16,2 g/zi). Cifrele au fost mai bune si in cazul altor nutrienti, cum ar fi vitamina B3, magneziu, vitamina A.

Odata ce s-a observat aceasta situatie, in alimentatia copiilor care au participat la studiu au fost introduse zilnic, doua portii de paine alba pentru a vedea ce schimbari au aparut. In urma acestei schimbari s-a inregistrat o imbunatatire a profilului caloric al dietelor, cu o crestere a energiei din carbohidrati (de la 44% la 47%) si o scadere a energiei din lipide (de la 40% la 37%).

Vitamina B1, acidul folic, zincul si iodul au crescut, iar procentul de copii care au avut o dieta sanatoasa pe parcursul zilei a crescut.

Concluzia finala desprinsa din studiu este destul de logica: copiii care mananca mai multa paine, mananca mai putin "junk".

In ultimii ani, obiceiurile alimentare ale copiilor s-au schimbat. Cand eram copii, atat micul dejun, cat si gustarea de la scoala constau in sandvisuri (si nu tocmai mici). Acum, sandvisul a disparut pentru a face loc sucurilor, iaurturilor de baut, biscuitilor cu ciocolata etc. Este normal ca cei care mananca mai putina paine sa se ingrase daca o inlocuiesc cu acest tip de alimente care au un aprot caloric foarte mare, contin mult zahar si grasimi si nu au nutrientii necesari pentru buna functionare a organismului.

FOTO: freepik.com

Taguri Paine copii

Articole recomandate

Citeste si despre