Studiu: Pericolele ascunse ale produselor de ingrijire personala. Cremele si lotiunile pentru copii le pot afecta hormonii

/ / Modificat: 2024-09-17
Studiu: Pericolele ascunse ale produselor de ingrijire personala. Cremele si lotiunile pentru copii le pot afecta hormonii

 

Un studiu recent a evidentiat faptul ca copiii care folosesc produse de ingrijire personala, cum ar fi lotiuni, sapunuri si creme de protectie solara, sunt expusi la cantitati semnificative de ftalati – substante chimice care pot perturba hormonii.

Cum pot afecta cremele dezvoltarea copiilor?

Aceste substante toxice, cunoscute sub numele de perturbatori endocrini, pot afecta dezvoltarea hormonala si au fost corelate cu probleme ale sistemului reproductiv, imunitar si chiar comportamental.

O echipa de cercetatori a analizat peste 600 de probe de urina de la copii cu varste intre 4 si 8 ani si a descoperit ca baietii prezinta niveluri mai ridicate de ftalati comparativ cu fetele. Aceste substante se gasesc frecvent in produsele de ingrijire personala, dar si in ambalajele din plastic, de unde migreaza in produsul final, ajungand in organismul copiilor.

Michael Bloom, cercetator principal la Universitatea George Mason, a declarat ca folosirea frecventa a acestor produse, precum lotiunile hidratante sau cremele de plaja, contribuie la expunerea constanta la ftalati. Desi aceste substante sunt eliminate rapid de organism, expunerea zilnica creeaza o stare de „pseudo-persistenta", adica o prezenta continua in corp, chiar si atunci cand corpul incearca sa elimine aceste substante.

Care sunt cele mai periculoase produse de ingrijire pentru copii?

Cercetatorii subliniaza ca este dificil pentru consumatori sa evite complet ftalatii, deoarece acestia pot fi prezenti in produsele de ingrijire personala chiar si atunci cand acestea sunt etichetate drept „fara ftalati".

Produsele mai ieftine sunt mai susceptibile de a contine niveluri mai mari de ftalati, din cauza ambalajelor mai vechi sau expunerii la caldura, care accelereaza migrarea acestor substante chimice in produs.

Concluziile studiului sugereaza necesitatea unei reglementari mai stricte a acestor substante in produsele de ingrijire personala, mai ales pentru protejarea copiilor, care sunt deosebit de vulnerabili la expunerea la ftalati din cauza greutatii lor corporale mici si a sistemelor metabolice inca in dezvoltare. In Uniunea Europeana exista limite pentru ftalati in produsele de ingrijire personala, ceea ce indica faptul ca aceste produse pot fi fabricate fara contaminare chimica semnificativa.

Autorii studiului spera ca aceste descoperiri vor duce la discutii intre factorii de decizie pentru a proteja mai bine copiii de expunerea la perturbatori endocrini.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Produse bebelusi Ingrijirea pielii bebelusului Ingrijire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre