Studiu revolutionar: Celule stem ar putea regenera inima dupa un atac de cord

/ / Modificat: 2024-08-28
Studiu revolutionar: Celule stem ar putea regenera inima dupa un atac de cord

 

Un nou studiu, condus de Arizona State University in colaborare cu Mayo Clinic, ar putea transforma modul in care sunt tratati pacientii care au suferit un atac de cord. Echipa a primit o finantare de 2,7 milioane de dolari din partea National Institutes of Health pentru a explora cum ingineria celulara si regenerarea tesuturilor pot ajuta la recuperarea inimii dupa un astfel de eveniment.

Cand are loc un atac de cord, muschiul cardiac din ventriculul stang, responsabil de pomparea sangelui in intregul corp, este grav afectat. In timp, aceasta deteriorare pune o presiune suplimentara pe restul inimii, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca severa. Cercetatorii dezvolta tesuturi cardiace inginerizate (EHT) utilizand celule stem cu proprietati electrice similare celor ale tesutului cardiac natural, care ar putea revitaliza tesutul afectat si imbunatati semnificativ procesul de recuperare. Grefarea cu succes a acestor celule duce la formarea de noi celule cardiace, avand potentialul de a inlatura deteriorare muschiului cardiac.

 „Celulele stem recoltate la nastere sunt unice prin capacitatea lor de a se diferentia in diverse tipuri de celule, inclusiv celule cardiace. Aceste celule pot fi stocate pentru utilizare ulterioara si ofera o solutie promitatoare pentru tratamentul afectiunilor grave, cum ar fi atacurile de cord. Acest studiu demonstreaza potentialul enorm al celulelor stem de a regenera tesuturi vitale si de a salva vieti”, explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

In prezent, celulele stem recoltate la nastere sunt deja utilizate pentru a trata o gama larga de afectiuni, de la leucemii, la tulburari genetice sau boli autoimune. In prezent, terapiile cu celule stem au dus la imbunatatiri semnificative pentru unii pacienti, contribuind la regenerarea si repararea tesuturilor afectate.

In plus, Romania se evidentiaza ca fiind una dintre putinele tari din Europa care ofera parintilor acces la recoltarea intregului tesut placentar la nastere, reprezentand cea mai abundenta sursa de diferite tipuri de celule stem disponibile pentru terapii si tratamente medicale. „Cu cat cantitatea de celule stem disponibile este mai mare, cu atat sansele de succes ale unui tratament cresc. Acest studiu deschide noi perspective pentru utilizarea celulelor stem in regenerarea inimii si subliniaza importanta recoltarii lor la nastere ca o investitie in sanatatea pe termen lung a copilului si familiei”, adauga Dr. Coltor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inima Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre