Sucurile ataca ADN-ul

/ / Modificat: 2007-06-05
Sucurile ataca ADN-ul





 

Bauturile carbogazoase au in compozitia lor un conservant care afecteaza negativ organismul chiar de la nivelul ADN-ului. Benzoatul de sodiu, un aditiv alimentar precizat pe etichetele unora dintre bauturile racoritoare carbogazoase extrem de "gustate" sub numele E 211, ataca o parte importanta a ADN-ului din mitocondrie, cunoscuta ca uzina energetica a celulei, deoarece transforma substantele nutritive in energie. Acest conservant este frecvent folosit in bauturi carbogazoase cum sunt Sprite, Coca-Cola, Dr Pepper, Fanta sau Pepsi Max si Pepsi Light. Pe langa bauturile carbogazoase, E 211 se gaseste  in compozitia biscuitilor, a produselor de patiserie, a unor produse din carne.

"La copii, acest conservant poate fi cauza hiperaciditatii gastrice, de asemenea poate provoca urticarie sau poate agrava crizele de astm. Cu cat copilul este mai mic, cu atat aditivii sunt mai periculosi pentru el. S-a demonstrat ca unele E-uri pot ajunge in laptele matern si de acolo in organismul copilului", ne avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

(Andrada Floria)

Citeste tot articolul in: Jurnalul National   

5 Mai 2007
  

Articole recomandate

Citeste si despre