Cercetatorii au ajuns la concluzia ca tatuajele temporare utilizate adesea de copii pot fi mai daunatoare decat tatuajele permanente.
Un nou studiu publicat in Journal of Clinical Medicine a aratat ca tatuajele temporare, care sunt populare in randul copiilor, pot avea efecte negative asupra pielii.
Studiul a analizat efectele dermatologice ale tatuajelor permanente, produse cu ace care patrund in piele, precum si ale tatuajelor temporare. Concluzia la care au ajuns cercetatorii a fost ca acestea din urma sunt mai daunatoare pielii.
José Pablo Serrano, unul dintre autorii raportului, a explicat portalului „Medical Xpress” ca „rezultatele au aratat ca pielea pe care au fost aplicate tatuajele transferate avea temperaturi mai scazute, o hidratare mai slaba a stratului cornos (epiderma) si capacitate antioxidanta generala mai slaba, in comparatie cu cele netatuate ”.
In cadrul anchetei, acestia au evaluat nivelurile de apa ale pielii care a avut tatuaje temporare si s-a evidentiat pierderea de apa transpepidermica, ceea ce pare sa indice ca exista un anumit grad de deteriorare a barierei de protectie epidermica a pielii.
Expertii avertizeaza ca persoanele care au un anumit tip de leziuni ale pielii, cum ar fi cele afectate de psoriazis sau dermatita atopica, ar trebui sa aiba grija deosebita atunci cand utilizeaza aceste produse.