Unele uleiuri pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare si pot fi o sursa buna de energie, daca sunt consumate in cantitati mici, sustin expertii in nutritie. Cele mai bune uleiuri sunt de palmier, rapita sau masline si pot fi folosite si la prajeli. Mai putin recomandate sunt cele de floarea-soarelui, de soia sau porumb care, consumate in exces, pot scadea nivelul de colesterol „bun”. Specialistii recomanda in unanimitate uleiul de masline, pentru proprietatile lui de prevenire a bolilor cardiovasculare. „Uleiul de masline contine un acid numit oleic, vitamina A si E si compusi fenolici. El scade absorbtia colesterolului din intestine si diminueaza sinteza colesterolului in ficat”, mentioneaza lectorul universitar Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie.
Consuma uleiurile in stare cruda si nu preparate termic, iti mai recomanda nutritionistii. Prajite la temperaturi mai mari de 140 de grade, uleiurile se rancezesc si se descompun in compusi toxici. Singurele care suporta temperaturi mai ridicate sunt cele de palmier, masline sau canola (un fel de rapita). Cantitatea de ulei consumata zilnic nu ar trebui sa aduca mai mult de 25% din caloriile totale, apreciaza expertii in nutritie. Uleiurile pot avea aproximativ noua kilocalorii pe gram, ceea ce inseamna ca sunt suficiente intr-o zi cateva picaturi de ulei in salata sau peste mancarurile deja preparate.
(Ionela Croitorescu)
Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei
22 Mai 2007