Pentru tratarea racelilor, infectiilor acute ale cailor respiratorii sau digestive specialistii in medicina alternativa recomanda uleiurile esentiale.
"Acestea sunt foarte puternice deoarece concentreaza la maximum toate proprietatile terapeutice ale plantelor. In general, se folosesc uleiurile de salvie, marar, cimbru, lavanda, busuioc", explica Alexandru Costescu, medic specialist in fitoterapie la cabinetul Hofimed din Bucuresti.
Toate aceste uleiuri sunt de uz intern, iar in administrarea lor se recomanda cure de una-doua saptamani, dupa care o pauza.
"Nu trebuie sa se depaseasca 15 picaturi de ulei esential in fiecare zi. Pentru adulti sunt necesare trei-patru picaturi de trei ori pe zi, luate pe o bucatica de paine, amestecate in mancare sau cu miere.
Copiii, nu mai mici de 3 ani, pot lua una-doua picaturi de trei ori pe zi" , mai spune fitoterapeutul.
In uzul extern, uleiurile esentiale sunt folosite pentru actiunea lor cicatrizanta, antiinfectioasa si antimicotica. "In general, sunt folosite pentru tot felul de infectii cutanate, cum ar fi furunculele, micozele", a mai declarat Alexandru Costescu.
In plus, racelile manifestate prin nas infundat, tuse, stari febrile, frisoane si nas care curge pot fi tratate si cu ceai de potbal, soc si de coada-soricelului.
Aceste tratamente pot fi asociate insa si cu patru-cinci sedinte de acupunctura. In cazul in care afectiunea se manifesta prin tuse si expectoratie, se recomanda ceaiurile facute din plante medicinale precum ciubotica-cucului, lumanarica si cimbrisor, cu actiune antiseptica.
(Andreea Georgescu)
Evenimentul Zilei
26 Octombrie 2006