Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atentia parintilor asupra riscurilor unor afectiuni usoare, lasate netratate in aceasta perioada de teama noului coronavirus.
Intr-o postare in mediul online, Mihai Craiu a vorbit despre cazul unui copil mic care incetat din viata zilele trecute deoarece parintii nu l-au dus la spital de teama coronavirusului.
"Ma gandeam la experimentul lui Avicenna pe care l-am pomenit acum cateva zile. Cel in care mielul a murit de frica lupului...
Zilele acestea luam cele mai surprinzatoare decizii. De la decizia imprudenta de a iesi cu un copil in parc, in ciuda interdictiilor oficiale ("ca s-a plictisit copilu' de stat in casa", "ca ii scade vitamina D3 in sange", "ca este afectata grav imunitatea") pana in extrema cealalta, in care nu mergem la spital de teama COVID-19, chiar daca este copilul bolnav si are semne de gravitate", a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Scriu aceste randuri cu gandul la un copil roman care a murit zilele acestea, fara sa faca un mare impact in media. Un copil mic cu boala diareica. A avut foarte multe scaune si varsaturi si nu a putut fi alimentat sau tratat deloc acasa. Iar drumurile intre spitale si specialitati, odata ce boala a devenit extrem de grava, au fost prea lungi pentru el...
Nu vorbesc despre un pacient cu infectie cu noul coronavirus SARS-CoV-2!! Ci de o diaree cu un patogen obisnuit, care producea imbolnaviri si inainte de vremea pandemiei.
Pur si simplu s-a asteptat prea mult, de teama expunerii ipotetice la coronavirus.
MESAJ DE LUAT ACASA - noul coronavirus nu a luat dreptul altor microbi de a imbolnavi un copil mic!!," a scris Mihai Craiu.
CE E DE FACUT?
"1. Sunati medicul de familie, care este in masura sa va sfatuiasca FOARTE bine pentru toate bolile uzuale. Dansul/dansa cunoaste exact istoria copilului si poate identifica rapid scenariile cu risc mare.
2. Daca exista Semne Generale de Pericol la Copil apelati 112 sau mergeti imediat la spital (zice OMS ca sunt 3 astfel de semne - copilul care nu poate bea sau nu suge deloc la san, copilul care vomita frecvent si copilul care are un episod de convulsii sau pierdere a starii de constienta. (Maternal, newborn, child and adolescent health)
3. Daca ai un copil a carui boala nu s-a ameliorat deloc, in ciuda tratamentului prescris de medicul de familie, mai mult de 72 ore si exista febra foarte mare, tuse frecventa, respiratie grea FARA sa fie nasul infundat, diaree cu sange sau dureri mari ce nu trec cu panadol/nurofen, etc MERGETI LA SPITAL!
#stamacasă DACA este copilul sanatos!!," a explicat medicul Mihai Craiu.