Un desert cu crema de E-uri

/ / Modificat: 2006-11-08
Un desert cu crema de E-uri





 

7 days mini croissant cu aroma de spumant. Prima observatie: eticheta in limba romana poate fi citita doar cu lupa. Ajungem la concluzia ca mini croissantele pentru toata saptamana sunt umplute cu E-uri.

Eticheta in limba romana poate fi citita doar cu lupa. In plus, este ascunsa intr-un pliu al ambalajului. Cu chiu, cu vai descifram eticheta. Concluzia: mini croissant pentru toata saptamana, umplut cu E-uri.

In dreptul ingredientelor este specificat: faina de grau. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune ca aceasta inseamna ca produsul va fi evitat de persoanele cu intoleranta la gluten – celiachie. Si acum specialistul nostru ne analizeaza eticheta.

Produsul contine o crema (33%) cu aroma de spumant, compusa din sirop de glucoza, grasimi vegetale partial hidrogenate, zahar, lapte praf degresat, alcool, praf de galbenus de ou, emulgatori: E 471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E 472 b – esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi grasi, agent de gelifiere E 401 – alginat de sodiu, arome spumante, conservant E 202 – sorbat de potasiu, margarina, clorura de sodiu, E 330 – acid citric, drojdie, arome de vanilie, conservant, E 282 – propionat de calciu.

"Sorbatul de potasiu este un conservant artificial, ce poate provoca alergie. Acidul citric consumat frecvent poate ataca smaltul dentar microfisurat si, de asemenea, poate induce dezordini metabolice.

Propionatul de calciu este un conservant, nefiind recomandat consumului zilnic, deoarece provoaca modificarea microflorei intestinale. Intrucat contine margarina (grasimi hidrogenate si partial hidrogenate), produsul, mai ales consumat zilnic, contribuie la cresterea colesterolului aterogen si la aparitia bolilor cardiovasculare si neurodegenerative.

In concluzie, prof. dr. Mencinicopschi spune ca produsul "nu este recomandat consumului zilnic al copiilor, adolescentilor, femeilor care alapteaza sau sunt insarcinate, bolnavilor cardiovasculari, persoanelor cu afectiuni neurodegenerative, cu astm, celor predispuse la alergii. Si o mentiune speciala adresata persoanelor cu diabet. Faptul ca nu stim compozitia in glucide, valoarea energetica si ca produsul are in compozitie margarina, suferinzii de diabet il vor manca mai rar".

Magda Marincovici

Jurnalul National

08 Noiebrie 2006

Articole recomandate

Citeste si despre