Foarte multe persoane se intreaba cum este posibil ca membrii unei familii sa nu se infecteze toti, in acelasi timp, chiar daca una dintre persoanele din casa a fost diagnosticata pozitiv cu COVID-19.
Medicul Beatrice Mahler, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, din Bucuresti, a explicat, pentru ziare.com, ce se intampla cand avem in casa membri ai aceleiasi familii – unii bolnavi de Covid, altii sanatosi si negativi la test.
Reactia la virus depinde de ADN-ul fiecarei persoane
Medicul Beatrice Mahler a explicat ca aceasta situatie nu este una miraculoasa si nici nu ar trebui sa trezeasca suspiciuni.
“Studiile arata ca, la anumite persoane, macrofagele au capacitatea de a capta virusul care ajunge in plamani si il neutralizeaza. Dar nu stim ce structura genetica permite acest tip de raspuns extrem de eficient. Sunt doua situatii care pot fi luate in discutie. Prima este cea in care imunitatea celorlalti membri ai familiei este foarte buna si reuseste sa distruga coronavirusul in momentul in care acesta intra in corp. Sunt studii efectuate in acest moment care precizeaza ca, la anumite persoane macrofagele (n.r. – leucocite fagocitare) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge in plamani si il neutralizeaza. Insa nu stim care este tipul de persoane si ce structura genetica care permite acest tip de raspuns extrem de eficient au acestea“.
Virusul se poate activa si dupa 14 zile
Medicul a explicat, de asemenea, ca exista cazuri in care toata familia se infecteaza, insa unii membri se pozitiveaza mai tarziu si raman asimptomatici, fara sa stie acest lucru.
Mai exact, unul dintre membri se imbolnaveste, iar ceilalti isi fac test la cateva zile distanta si rezultatul este negativ. In realitatea insa virusul se activeaza dupa o perioada mai lunga de incubatie, iar in acest caz acea persoana face boala, dar intr-o forma foarte usoara si ramane asimptomatic.
„Am avut un caz in care toata familia s-a imbolnavit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a imbolnavit. El a devenit insa pozitiv, dar asimptomatic, mult mai tarziu, peste cele 14 zile. S-a testat intamplator, pentru situatie de contact, in perioada in care se faceau testarile la contactii persoanelor pozitive, dar dintr-o alta sursa. A avut contact cu o alta persoana la o saptamana dupa ce a facut primul test, iar de aceasta data a iesit pozitiv. Oamenii se relaxeaza cand vad ca au avut cazuri in familie si nu s-au imbolnavit.
"Avem cazuri de persoane care se pozitiveaza si dupa 21 de zile!"
Este posibil sa fie o incubatie de lunga durata, pentru ca, pentru o parte din pacienti, perioada de incubatie, tocmai pentru ca raspunsul autoimun este bun, poate sa fie mai lunga, de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, insa avem persoane care se pozitiveaza la 24 de ore dupa contact si avem cazuri de persoane care se pozitiveaza si dupa 21 de zile!
Cred ca persoanele care au o imunitate foarte buna pot sa se pozitiveze tarziu. Din acest motiv, avand in vedere transmiterea comunitara, trebuie sa purtam masca tot timpul, sa ne protejam, pana vom avea un vaccin care sa ne ajute“.
Managerul Spitalului "Marius Nasta" spune ca mai exista si o a treia posibilitate:
“Si ar mai putea fi si situatia persoanelor care au o imunitate foarte buna. Daca concentratia de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recolteaza proba, este foarte mica, testul poate sa fie negativ. Dar acest lucru nu inseamna ca infectia nu exista in organism“.Viitorul apartine tot stiintei, pana la urma, crede Beatrice Mahler. Determinarea predispozitiei de a face o forma grava de boala va fi posibila prin analiza ADN: „Eu inclin sa cred ca diagnosticul genetic, in viitor, va face parte din tabloul de indicatie profilactica. Ce tipuri de vaccinuri trebuie sa facem, ce tipuri de tratamente trebuie sa facem fiecare dintre noi pentru a preveni boli genetice, boli care se pot regasi in structura noastra genetica“, a explicat medicul pentru sursa citata.