Un spray nazal, testat pentru vindecarea leziunilor cerebrale la prematuri

/ / Modificat: 2024-07-29
Un spray nazal, testat pentru vindecarea leziunilor cerebrale la prematuri

 

Un nou studiu revolutionar finantat de programul de cercetare si inovare al Uniunii Europene ar putea schimba modul in care sunt tratate leziunile cerebrale in cazul bebelusilor prematuri. Acest proiect finantat cu 9 milioane de euro isi propune sa dezvolte o terapie regenerativa inovatoare bazata pe celule stem pentru a repara daunele cerebrale asociate prematuritatii.

In prezent, mai mult de jumatate dintre bebelusii nascuti prematur inainte de 28 de saptamâni pot supravietui daca primesc la timp ingrijirea necesara. Cu toate acestea, aproximativ o treime dintre cei nascuti intre 28 si 32 de saptamâni dezvolta dizabilitati pe termen lung, inclusiv paralizie cerebrala, afectari severe cognitive si tulburari psihiatrice. Riscul ramâne crescut chiar si in rândul bebelusilor nascuti "târziu prematuri" (intre 32 si 37 de saptamâni). 

Pentru astfel de cazuri, proiectul nou finantat de Uniunea Europeana se poate dovedi salvator, cu atât mai mult cu cât utilizeaza celule stem mezenchimale din cordonul ombilical pentru a crea un tratament inovator si administrat sub forma de spray nazal care ar putea ajuta la vindecarea leziunilor cerebrale neonatale. Spray-ul contine celule stem care, odata introduse in nasul bebelusului, calatoresc spre creier, identifica zonele afectate si asista creierul in procesul de autoreparare.

"Celulele stem recoltate la nastere, in special din cordonul ombilical si placenta, au un potential enorm in tratarea afectiunilor cerebrale si nu numai. Aceste celule nu sunt doar valoroase datorita versatilitatii lor, dar si datorita faptului ca sunt mai putin expuse la virusuri si poluanti comparativ cu celulele adulte. Acest proiect este un exemplu perfect de cum aceste celule pot fi folosite pentru a oferi solutii medicale inovatoare si eficiente", explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

Pâna in prezent, cercetatorii din cadrul proiectului au testat cu succes diferite sisteme de livrare a celulelor stem, multe dintre acestea dovedindu-se eficiente in reducerea leziunilor cerebrale la animale. Autoritatile se asteapta ca studiile clinice care vor testa noul tratament la bebelusi sa inceapa in anul 2026, oferind o speranta noua pentru numeroase familii afectate de nasteri premature si complicatiile acestora.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem Prematuri Studiu Proiect

Articole recomandate

Citeste si despre