Vaccinul antigripal este obligatoriu la bebelusii peste 6 luni. Acesta protejeaza micutii de infectii respiratorii severe cu virusuri si de complicatiile lor care pot provoca moartea. Specialistii sustin ca bebelusii vaccinati sunt feriti si de afectiuni precum astmul sau infectii ale urechii.
Ce este vaccinul antigripal?
Acest vaccin reprezinta o injectie (sau un spray) care contine mai multe tulpini de virusuri inactive si are rolul de a proteja persoanele de infectiile cu acei virusi.
Compozitia vaccinului se schimba in fiecare an dupa ce se face o statistica cu cele mai raspandite tulpini de virusuri care se regasesc pe teroriul tarii. Tulpinile cu cea mai mare pondere sunt selectionate pentru a fi introduse in continutul vaccinului antigripal.
De la ce varsta se poate face vaccinul antigripal la copii?
Specialistii sustin ca bebelusii intre 6 si 23 de luni – pot beneficia fara probleme de vaccinul antigripal.
Specialistii in pediatrie sustin ca vaccinul antigripal este foarte sigur la acest grup de varsta si ca reprezinta cea mai sigura cale pentru prevenirea gripei.
Copii mai mici de 2 ani prezinta un risc ridicat de a avea complicatii in urma infectarii cu virusul gripal.
In ce situatii bebelusul nu are voie sa faca vaccinul antigripal?
Inainte de a administra vaccinul antigripal bebelusului, vorbeste cu medicul pentru a obtine acordul. In general, un bebelus nu poate face vaccinul impotriva gripei daca:
-
are varsta mai mica de 6 luni;
-
are alergie la oua;
-
a avut o reactie adversa in urma vaccinului antigripal in trecut;
-
are o viroza in momentul in care se face vaccinarea.
Care metoda e mai indicata la bebelusi: injectia sau spray-ul nazal?
Pe langa injectie a mai aparut o metoda de efectuare a imunizarii impotriva gripei sezoniere: spray-ul nazal. Poate fi folosit acesta si la bebelusi?
Specialistii sustin ca bebelusii incepand cu varsta de 2 ani pot sa foloseasca si metoda de imunizare prin spray doar daca nu au probleme de respiratie sau astm.
De cate doze de vaccin antigripal au nevoie bebelusii?
Copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 8 ani trebuie sa li se administreze 2 doze de vaccin intr-un an. Ele nu pot fi administrate simultan. Medicii sustin ca trebuie sa treaca un interval de cel putin 4 saptamani intre primul si al 2-lea vaccin.
Efecte secundare ale vaccinului antigripal la bebelusi
Specialistii au studiat indeaproape complicatiile medicale aparute dupa mai mult de 42 de zile dupa imunizare si au observat ca au aparut edoar fecte adverse minore.
-
umflatura in zona unde s-a facut injectia;
-
sensibilitate a zonei injectate;
-
senzatie de greata;
-
voma;
-
in cazuri rare, durere locala sau stare de oboseala.
Bebelusii imunizati prin spray nazal pot manifesta efecte secundare ca:
-
guturai;
-
mici probleme de respiratie;
-
dureri de cap;
-
varsaturi;
-
dureri musculare;
-
febra.
De obicei, aceste efecte secundare sunt usoare si de durata scurta, fara a pune probleme serioase de sanatate. Medicii sustin ca ele sunt mult mai putin periculoase decat gripa pe care bebelusii ar putea-o contracta fara acest vaccin.
Reactiile alergice sunt extrem de rare daca sunt respectate toate regulile de administrare ale vaccinului.
La cat timp dupa vaccinare este copilul protejat impotriva gripei?
Postvaccinare, imunitatea apare la aproximativ 2 saptamani, dar se poate vorbi de o protectie partiala impotriva gripei inca din prima saptamana de la vaccinare. Este foarte important de punctat faptul ca in cazul copiilor mai mici de 9 ani, care fac vaccinul antigripal pentru prima data, indiferent ca este injectabil sau intranazal, vaccinarea se face in 2 etape, cu 2 doze, la distanta de 4 saptamani. In cazul celor care au fost vaccinati intr-un sezon anterior, este suficienta o singura doza, pentru protectia completa, indiferent de tipul de vaccin antigripal utilizat.
De regula, protectia oferita de vaccinul antigripal dureaza 6 luni, dar se poate prelungi pana la 12 luni, titrul de anticorpi scazand in timp. Acesta este unul din principalele motive pentru care vaccinarea antigripala trebuie facuta anual.
Cum se depoziteaza vaccinurile antigripale dupa cumparare?
Vaccinul antigripal nazal, la fel ca si cel injecatabil, trebuie pastrat la rece, la o temperatura de 2 – 8 °C. Asadar, dupa cumparare, trebuie pus cat mai repede la frigider. De asemenea, este foarte important de retinut ca recipientul trebuie ferit de lumina si de inghet si ca poate fi scos din frigider o singura data, inainte de administrare, cand poate fi tinut timp de cel mult 12 ore la o temperatura mai mica de 25 °C. Daca se depaseste acest interval, vaccinul nu mai poate fi utilizat.
Sursa foto: freepik