Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinarea impotriva COVID-19, a anuntat ca Romania este pregatita sa inceapa imunizarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani imediat ce va primi autorizatia Agentiei Europene a Medicamentului.
„Romania ia in calcul vaccinarea copiilor. in momentul in care Agentia Europeana a Medicamentului va aborda autorizarea pentru grupa de varsta 12-15 ani, vom fi pregatiti sa asiguram şi vaccinarea pentru aceasta grupa de varsta, evident cu acordul parintilor, folosind logistica necesara. Deja avem o experienta de mai bine de şase luni de cand suntem in aceasta campanie de vaccinare, ştim care sunt lucrurile care functioneaza şi pe care e bine sa le mentinem şi sa le dezvoltam, tocmai de aceea cred ca pe masura ce aceasta autorizare va veni, vom putea demara şi activitatea de vaccinare adresata grupei de varsta 12-15 ani”, a afirmat Valeriu Gheorghita.
Vaccinarea copiilor se va face doar cu acordul parintilor
Medicul Valeriu Gheorghita a explicat ca vaccinarea impotriva covid a copiilor se va face doar cu acordul parintilor. Spera ca foarte multi parinti vor accepta, mai ales ca pandemia a avut un impact urias asupra dezvoltarii lor psihologice.
„Eu cred ca parintii care s-au vaccinat cu siguranta inteleg importanta vaccinarii şi pentru copii şi din perspectiva participarii copiilor la şcoala in conditii de siguranta, pentru evitarea şcolii online. Am doi copii şi impactul asupra copiilor care stau acasa este semnificativ. Lasand la o parte deprinderile pe care ei şi le formeaza, mai ales in primii ani de şcoala, impactul social, emotional asupra dezvoltarii lor psihologice este foarte important. Evident ca nimeni nu mai doreşte sa-şi tina copiii acasa, ca ne dorim cu totii sa fim protejati, sa circulam acolo unde ne dorim”, a mai adaugat preşedintele Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.
Gheorhita considera absolut necesara derularea, in urmatoarele saptamani, a unei campanii de informare cu privire la vaccinarea copiilor cu grupe de varsta 12-15 ani.
„Este important sa fim pregatiti, printr-o campanie bine implementata, de comunicare, de informare, incepand de la medicul de familie şi pana la nivel de autoritate centrala. Se lucreaza la o astfel de campanie, se implica atat UNICEF, cat şi OMS. in masura in care in saptamanile urmatoare vor fi pregatiti, aceste rezultate vor fi vizibile”, a mai declarat Valeriu Gheorghita.