Folosirea tigarii electronice nu iti face bine daca esti insarcinata. Nici cand esti in preajama copiilor nu ar trebui sa "vapezi".
Multi parinti, insa, nu-si dau seama cat este de periculoasa tigara, potrivit unor studii recente, citate de babycenter.com.
E-tigaretele - denumite si stilouri cu bule - sunt dispozitive care functioneaza cu baterii care incalzesc un lichid aromatizat, care contine nicotina concentrata, care este inhalata de utilizator. Producatorii le considera o alternativa mai sigura la tigarile traditionale si o modalitate de a renunta la fumat.
Ce spun studiile
Primul studiu, publicat de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a analizat raspunsurile a peste 3.000 de proaspete mamici din Oklahoma si Texas. Aproximativ una din 14 au spus ca au fumat tigari electronice cu putin timp inainte de sarcina, in timpul sau imediat dupa aceea. Aproape jumatate dintre aceste femei au declarat ca au crezut ca tigarile electronice le vor ajuta sa renunte la fumat sau ar fi mai putin periculoase decat tigarile obisnuite, au raportat cercetatorii.
Un alt studiu, publicat in revista Pediatrics, a implicat interviuri cu peste 750 de parinti fie fumatori de tigari clasice, fie utilizatori de variante electronice. Cercetatorii au descoperit ca parintii care utilizeaza exclusiv tigara electronica sau o alternativa, fac frecvent acest gest in casa sau in masina, spre deosebire de cei care fumeaza exclusiv tigari normale si care nu au astfel de tendinte.
Cercetatorii ambelor studii au afirmat ca descoperirile sugereaza ca parintii nu realizeaza ca vaping-ul este daunator atat pentru ei, cat si pentru cei din jur, expusi la vapori.
Ce ar trebui sa stie parintii
- Vaporii din tigaretele electronice au, in general, mai putine substante chimice nocive decat fumul din tigara obisnuita, potrivit CDC (Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor).
- Nicotina din aceste dispozitive este daunatoare, in special pentru bebelusi, copii si adolescenti, potrivit expertilor. Daca inhalezi nicotina in timpul sarcinii, de exemplu, poate afecta creierul si plamanii copilului tau.
- Alte toxine periculoase, cum ar fi antigelul, au fost, de asemenea, detectate in e-tigarete. Un studiu a constatat ca in urina adolescentilor care au folosit tigarile electronice au fost gasite substante chimice care cauzeaza cancerul, inclusiv acrilamida. Toxinele de acest tip se regasesc in ingredientele mentionate ca "arome".
- Tigarile electronice nu sunt aprobate de FDA (Agentia Federala pentru Hrana si Medicamente din SUA) ca solutie pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat.
Din aceste motive, expertii in sanatate avertizeaza impotriva utilizarii tigarilor electronice in timpul sarcinii. De asemenea, ii sfatuieste pe parinti sa nu fumeze in interior, in masina sau in alte locuri unde se afla copii.