Varicela este o boala specifica copilariei, in masura in care se crede ca este "inofensiva". In ciuda progreselor stiintifice si a internetului care ofera foarte multe informatii, miturile persista si privesc comunitatea medicala, in general.
Un grup de pediatri din cadrul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) a dedicat un raport recent parintilor, in care demonteaza miturile despre virus, toate reprezentand un risc pentru societatea moderna.
"Nu mai esti in pericol sa iei varicela daca ai avut in copilarie"
Iata problema: virusul care provoaca varicela nu este total inofensiv, indiferent de circumstante. Realizatorii studiului explica faptul ca este extrem de contagios si orice focar asociat cu o afectiune de tip zoster (orice tip de herpes) este un factor de risc.
In general, atunci cand ajungi la varsta adulta si ai avut varicela in copilarie, este putin posibil sa mai faci inca o data. Dar este posibil ca virusul sa fie pasiv in sistemul nervos. De cele mai multe ori se va manifesta cu disconfort minor: dureri de cap, iritatii usoare ale pielii etc.
Statisticile clinice care arata ca poti face varicela, chiar daca ai avut in copilarie sunt rare, dar din moment ce cauzele revenirii nu sunt cunoscute exact, specialistii recomanda sa nu se subestimeze niciodata pericolul contagierii.
"Copiii trebuie sa fie expusi virusului la varste cat mai mici"
Majoritatea parintilor inca mai cred ca este o idee buna sa-si expuna copiii in mod intentionat la varicela: ei interactioneaza cu prietenii infectati, crezand ca complicatiile dobandite vor fi mai "suportabile". Specialistii cer sa se opreasca aceste practici. Se pot produce complicatii severe in orice stadiu al vietii.
Realizatorii studiului au analizat 112 cazuri de copii cu varicela si, desi majoritatea s-a recuperat, cel putin 15 au dezvoltat complicatii mortale: soc septic, infectii profunde la nivelul pielii si chiar pneumonie. Cel mai bun lucru pentru orice boala virala va fi intotdeauna evitarea raspandirii.
"Vaccinarea impotriva varicelei nu e mare lucru"
Expertii subliniaza faptul ca, din 1995, vaccinul impotriva varicelei a salvat milioane de vieti. Desi boala nu a fost eradicata, reducerea infectiilor si a ratei mortalitatii este o certitudine.
Vaccinul impotriva varicelei este similar cu vaccinul antigripal anual: doar pentru ca il faci si te imbolnavesti nu inseamna ca a fost inutil. Cu siguranta vei face o forma usoara a bolii si vei suferi mai putin. Pana in prezent, vaccinul este singura garantie pentru combaterea cu succes a oricarui focar de varicela.
Protejarea altor persoane si a sistemelor imunitare mai vulnerabile este, de asemenea, cheia acestui aspect: in cazul in care nu te vaccinezi, gandeste-te la persoanele pe care le-ai putea infecta, mai ales cand vine vorba de bebelusi si femei insarcinate.
"Simptomele varicelei sunt aceleasi"
Fiecare organism reactioneaza la virus in mod diferit. O persoana cu varicela poate prezenta doar dureri de cap si iritatii, iar alta poate fi obligata sa stea in pat timp de cateva saptamani, din cauza febrei si a proliferarii eruptiilor cutanate.
Acest mit contribuie la expunerea intentionata la virus, fara a se lua in calcul pericolul pentru fiecare caz clinic.
"Nu este o boala mortala"
Exista complicatii severe in cazul varicelei, cum ar fi: pneumonie, soc septic si chiar meningita (derivate din febra necontrolabila).