Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat variola maimutei urgenta sanitara globala, cel mai inalt nivel de alerta privind sanatatea publica. Desi specialistii au spus pana acum ca nu exista motive de ingrijorare majora, alte voci sustin ca decizia anuntata de directorul general al OMS, Tedros Adhanom, este una tardiva.
La nivel mondial, numarul de cazuri de variola maimutei a trecut de 16.000. Boala a aparut in 75 de tari, multe dintre ele din Europa, iar numarul cazurilor a crescut din mai pana in iulie, dupa ce initial despre boala se credea ca este ceva deja obisnuit in tarile africane.
Ce spune seful OMS despre variola maimutei
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a anuntat ca riscul de infectare in afara Africii este usor moderat. In Romania au fost inregistrate pana acum 20 de cazuri de variola maimutei. Masurile de preventie sunt cele de minima igiena sanitara, insa este nevoie de atentie sporita in cazul copiilor si al gravidelor, care sunt categorii vulnerabile.
Variola maimutei poate fi transmisa de la mama la fat in timpul sarcinii sau la nou nascut, prin cotact. De asemnea, infectarea gravdei cu virusul variolei maimutei poate duce la moartea fatului inainte de nastere, potrivit raportarilor existente la ora actuala.
Variola maimutei se transmite prin contact apropiat, insa are, n general, simptome usoare.