Ziua internationala a urticariei 1 octombrie 2023

/ / Modificat: 2023-09-28
Ziua internationala a urticariei 1 octombrie 2023

Urticaria Day 2023 este un eveniment promovat de URTICARIA NETWORK E.V. (UNEV), reteaua UCARE si de multe alte organizatii internationale dedicate imbunatatirii vietii pacientilor cu urticarie. Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica sprijina aceasta actiune, ca de fiecare data. Anul acesta, Ziua urticariei se desfasoara sub sloganul „Acces la ingrijiri de sanatate” si reprezinta o oportunitate de a creste gradul de constientizare privind urticaria la nivel mondial, de a sprijini imbunatatirea vietii pacientilor, de a actualiza cunostintele profesionistilor si de a informa mass-media si publicul larg. 

Conceptul se bazeaza pe urmatoarele principii privind ingrijirea pacientilor cu urticarie:


1. sa fie universale si accesibile tuturor;   

2. sa fie imediate si adecvate;   

3. sa fie comprehensive, luand in calcul toate aspectele de sanatate, inclusiv sanatatea mentala si comorbiditatile asociate;   

4. sa fie accesibile financiar;   

5. sa fie incluzive, asigurand sprijinul grupurilor locale de pacienti.


Este important sa discutam despre urticaria cronica, deoarece afecteaza tot mai multe persoane, in special de sex feminin, avand o prevalenta la nivel mondial intre 3% - 4% la adulti si de 2% la copii.

Simptomele urticariei cronice sunt recurente, manifestate prin eruptii cutanate intens pruriginoase asociate cu angioedem in 40% dintre cazuri, avand un impact profund asupra calitatii vietii pacientilor. Acestea au o durata de peste 6 saptamani si persista, in medie, intre 2 si 5 ani, dar la unul din trei cazuri durata poate fi si mai mare. 


Cauzele urticariei cronice spontane sunt tot bine descifrate, fiind legate de mecanisme de autoalergie sau autoimune. Simptomele de urticarie sunt agravate de o serie de factori specifici care cuprind: medicamente (de ex. antiinflamatoare nesteroidiene, terapia hormonala), infectii, reactii alergice, stres emotional, alcool si unele obiceiuri alimentare (de ex., alimente condimentate).

Principalele comorbiditati ale urticariei cronice sunt bolile atopice (incluzand bolile alergice IgE-mediate si dermatita atopica), autoimune (artrita reumatoida, lupus, tiroidita, vitiligo) si psihiatrice (depresie).


In Romania, prin implicarea societatilor medicale de profil si buna colaborare cu autoritatile din domeniu, pacientii cu urticarie cronica spontana au acces gratuit la terapiile specifice de ultima ora, inclusiv terapia biologica, ceea ce contribuie semnificativ la ameliorarea calitatii vietii acestora.

sursa foto: pixabay.com

Taguri Urticarie copii

Articole recomandate

Citeste si despre