Alaptarea nu doare in general, insa in primele zile, atunci cand tu si bebelusul tau abia incepeti sa va obisnuiti unul cu celalalt, poate fi putin dureroasa si un mamelon basicat care sangereaza nu este deloc placut cand ai un bebe infometat iar tie iti este teama sa il hranesti.
Din acest motiv este important sa incerci sa eviti unele din lucrurile care iti pot cauza durere la alaptare si totodata sa si scapi de eventuala tentatie de a recurge la laptele praf care nu are aceleasi beneficii pentru dezvoltarea bebelusului tau asa cum are alaptarea sa la san.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti alaptezi micutul astfel incat intreaga experienta sa fie placuta si nedureroasa inca de la inceput:
Atasarea la san este cea mai importanta
Asigura-te ca bebelusul isi modeleaza buzele in forma literei "K" atunci cand suge, pentru ca o gurita cu buzele pozitionate pe areola va evita compresia.
Daca nu esti sigura ca atasarea este corecta, incearca sa repozitionezi sanul in gura copilului si nu sa il intrerupi din supt pentru ca acest lucru iti poate provoca durere. Daca trebuie sa il intrerupi din supt, atunci fa asta punand degetul mic in coltul guritei bebelusului ca sa il impiedici sa te traga de mamelon.
Incearca o pozitie diferita
Uneori pozitia in care alaptezi poate fi cauza durerii deoarece bebelusul nu se poate atasa corect la san din pozitia in care sunteti, asa ca incearca mai multe pozitii ca sa vezi care este cea mai confortabila pentru amandoi.
Alapteaza intai de la sanul mai bun
Bebelusul va suge mai agresiv atunci cand este infometat ceea ce poate fi dureros pentru tine daca ai un mamelon sensibil, asa ca incearca sa il alaptezi mai intai de la sanul care doare cel mai putin si abia apoi sa il multi la celalalt san ca sa iti fie mai usor tie si in acelasi timp sa golesti ambii sani si sa eviti aparitia mastitei.
Maseaza lapte matern pe mamelon
Laptele matern nu este miraculos doar pentru bebelus. Daca ai un mamelon crapat si dureros, maseaza zona folosind propriul tau lapte dupa ce bebelusul a terminat de supt pentru ca ajuta la vindecarea mai rapida a mamelonului.
Maseaza-ti sanii
Pentru ca in primele zile de alaptare pot aparea blocaje ale canalelor galactofore prin care curge laptele, ceea ce poate duce la aparitia mastitei, maseaza-ti sanii sub dus daca simti ca ai noduli care nu dispar dupa ce hranesti copilul.
Alapteaza inainte ca bebelusul sa devina infometat
Pentru ca atunci cand este infomet micutul tau va suge mai agresiv si exista mai multe sanse sa iti provoace durere, nu astepta prea mult sa il alaptezi si fa asta inainte sa devina hamesit pentru a evita o experienta a alaptatului mai dureroasa.
Amorteste durerea cu o compresa rece
Daca ai o areola dureroasa, incearca sa o masezi cu un cub de gheata inainte de a alapta bebelusul ca sa amortesti zona si sa poti alapta mai usor.
Foloseste uleiuri naturale
Uleiul de masline si cel de cocos pot fi folosite intre alaptari pentru a ameliora senzatiile de disconfort si durere. Poti folosi si un gel din frunze de aloe vera pentru a trata o areola dureroasa, iar crema de galbenele nu doar ca va atenua din durere, dar va si hidrata pielea ta.
Evita sapunul
Nu iti spala sanii cu sapun pentru ca iti poate usca excesiv pielea si accentua astfel crapaturile. Incearca comprese calde cu pliculete de ceai, deoarece caldura iti va alina durerile iar taninul din ceai va incuraja vindecarea mai rapida.