Orice mama isi doreste un spatiu relaxant pentru bebelusul ei si culoarea potrivita este importanta pentru a obtine acest lucru. Conform psihologilor, culorile pot avea o influenta desosebita asupra psihicului si starii generale de bine ale unei persoane, insa nu trebuie sa fii om de stiinta pentru a te bucura de beneficiile psihologice ale culorilor.
Inarmeaza-te cu cateva cunostinte in domeniul culorilor si cu o cutie de vopsea si vei putea transforma o camera mare si fara personalitate intr-un sanctuar destinat somnului odihnitor pentru bebelusul tau.
Alege una dintre culorile destinate relaxarii si lasa-le sa aduca celui mic beneficii ale mintii si corpului pentru a creste si a se dezvolta armonios.
Tonuri subtile de bleu
Foto: Pinterest
Nuantele pale de albastru pot relaxa mintea si corpul la fel ca si cerul fara nori sau un ocean calm, lasand impresia ca nimic nu este in neregula in lume. S-a demonstrat ca expunerea prelungita la culoarea bleu reduce tensiunea, pulsul si respiratia, racoreste corpul si il pregateste de somn.
Nuantele de bleu reduc sentimentele de anxietate si agresiune, ceea ce le fac sa fie ca un balsam pentru bebelusii agitati, dar si pentru toddlerii predispusi la crize de furie. Cu toate acestea, daca scopul tau este sa creezi o oaza propice somnului, evita nuantele intense de albastru care pot avea un efect energizant, tinand somnul la distanta.
Nuante de verde pal
Verdele emana puterea naturii, furnizandu-ne un sentiment de siguranta si este asociat cu sanatatea, vindecarea si starea de bine, reduce anxietatea si permite o mai buna concentrare. Studiile au desoperit ca o expunere prelungita la culoarea verde creste abilitatea de a citi.
Atunci cand alegi nuanta de verde pentru camera bebelusului, opteaza pentru tonuri de verde cald, pal, cum este culoarea salviei. Verdele albastrui, cum este menta sau spuma marii sunt si ele o alegere excelenta, fiind calmante si relaxante.
Tonuri de mov
Foto: Pinterest
Movul este asociat cu intelepciunea si spiritualitatea si combina proprietatile albastrului cu feminitatea culorii roz. Culori precum lavanda si liliacul creaza o atmosfera subtila, de serenitate atunci cand sunt folosite in nuante pale.
Daca alegi o nuanta prea inchisa camera copilului va avea un aer mohorat si apasator, asa ca atunci cand alegi, aminteste-ti ca intotdeauna movul va arata mai inchis pe perete si daca gasesti o nuanta care sa iti placa, alege culoarea imediat mai deschis din spectru decat ceea ce iti place pentru ca vei fi cu siguranta satisfacuta de rezultatul final.
Roz pastelat
Rozul semnifica dragostea neconditionata si compasiunea, ceea ce il face ideal pentru camera bebelusului, mai ales ca inspira si sentimentul de confort si caldura, ceea ce il va face pe cel mic sa se relaxeze.
Prea mult roz insa va crea anxietate si agitatie copiilor mici, asa ca pentru a-ti pastra toddlerul calm si fericit opteaza pentru un roz prafuit sau un roz cu reflexii de piersica si foloseste-l in cantitati mici, echilibrand culoarea cu zone de culoare neutra.
Tonuri neutre
Culorile neutre au un efect de calmare si sunt adesea folosite pentru a crea o atmosfera confortabila si intima. Mai mult decat atat, tonurile neutre, pamantii, nu obosesc ochii. Bejul si maroul odihnesc ochii bebelusului fara a-l stimula asa cum fac culorile puternice, ceea ce ii va da micutului posibilitatea sa se relaxeze si sa adoarma profund.
Relaxant este si albul, care lumineaza incaperea si iti permite sa o decorezi asa cum iti doresti, fara sa ai vreo restrictie impusa de o anumita culoare. Vopseste peretii albi, apoi decoreaza camera cu jucarii colorate pentru bebe si agata cateva tablouri pe pereti sau rame cu poze de familie.
Nu uita sa adaugi cel mai important "ingredient" in decorarea camerei bebelusului: dragoste neconditionata.