Colicile bebelusului sunt printre putinele lucruri care strica rapid buna dispozitie a micutului, dar si bucuria parintilor. Desi apar la majoritatea nou-nascutilor sau bebelusilor si nu sunt patologice, aceste crampe abdominale sunt cosmarul oricarui proaspat parinte. Nu se cunosc cauzele exacte ale colicilor, dar exista o serie de factori de risc care le influenteaza aparitia.
Cauzele colicilor la bebelusi. Factori de risc
Colicile sunt crampe abdominale frecvent intalnite la bebelusi, care apar dupa varsta de 2 saptamani si se caracterizeaza prin plans excesiv, ghemuire, stare de agitatie si iritabilitate etc. Crizele de colici pot aparea de mai multe ori pe zi, la intervale regulate de timp. Vor disparea de la sine, in jurul varstei de 3 -4 luni.
Desi cercetatorii incearca de ani buni sa afle cauzele exacte ale acestui disconfort abdominal al bebelusilor, inca nu au reusit sa le descopere. Au explorat o multime de posibilitati si teorii, insa au descoperit doar o serie de factori de risc care predispun bebelusii la colici, nu neaparat cauzele acestora. Inca nu este foarte clar nici de ce doar unii bebelusi au colici si altii nu.
Insa cert este ca exista cativa factori care influenteaza aparitia acestor crampe in primele luni dupa nastere:
- sistemul digetiv imatur;
- alaptarea (burtica bebelusului poate fi "deranjata" de alimentele pe care le consuma frecvent mama);
- intoleranta la anumite ingrediente din formula de lapte;
- supra alimentarea copilului la o singura masa;
- inghitirea rapida a laptelui;
- absenta eructatiei dupa fiecare masa;
- greutate mica la nastere;
- refluxul gastroesofacian;
- cresterea intr-un mediu tensionat, stresant.
Cercetari recente evidentiaza faptul ca bebelusii mamicilor care au fumat in timpul sarcinii au de doua ori mai multe sanse sa aiba colici decat cei ai caror mame nu au avut un astfel de viciu. Cu alte cuvinte, fumatul in sarcina este considerat un factor declansator al colicilor.
La unii bebelusi, colicile apar din cauza unor boli si reprezinta simptome ale acestora. Unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni la bebelusi care se manifesta prin dureri de burtica, plans excesiv si stare de agitatie sunt:
- boala de reflux gastroesofagian;
- hernia ombilicala;
- alergiile alimentare;
- obstructia intestinala;
- indigestia.
Cauzele si factorii de risc ai colicilor la bebelusi continua sa fie un subiect controversat si dezbatut chiar si la ora actuala la nivel mondial.
Este recomandat ca mamicile sa aiba grija la ce mananca in perioada alaptarii, sa nu fumeze in timpul sarcinii si sa hraneasca corect copilul. Mentinerea bebelusului intr-o pozitie corecta in timpul alaptarii, eructatia dupa fiecare masa si portionarea corecta a laptelui la fiecare masa sunt alte masuri simple prin care colicile pot fi ameliorate la bebelusi.
Una dintre solutiile folosite pentru a ajuta bebelusii cu colici este Alinan Happy Drink plicuri, pentru alinarea durerii si disconfortului provocat de colici.
Alinan Happy Drink contine extracte naturale cu actiune dovedita clinic asupra colicilor: melisa, musetel si ulei purificat de anason stelat.
Alinan® Happy Drink are efect calmant, antispastic, carminativ si antifermentativ, adica ajuta digestia si favorizeaza eliminarea gazelor, calmeaza crampele intestinale si gastrice, oferindu-i bebelusului un somn linistit si odihnitor.
In functie de modul de hranire a bebelusului (san/ biberon), gama Alinan vine in ajutorul mamicilor si bebelusilor cu 2 forme de prezentare: Alinan Happy Drink plicuri pentru bebelusii hraniti cu biberonul si Alina Baby solutie pentru copiii alaptati.
Alinan® Happy Drink are marele avantaj de a fi fara zahar, fara coloranti sau aromatizanti si este alegerea ideala daca vrei sa alini colicile bebelusului tau la fiecare biberon. Avantajele si unicitatea lui Alinan® Happy Drink sunt:
1. Are o eficacitate terapeutica dovedita clinic - studiile atesta ca Alinan® Happy Drink reduce cu 62% timpul de plans la bebelusii cu colici, dupa 7 saptãmani de tratament.
2. Are actiune complexa asupra colicilor - Alinan® Happy Drink are proprietati anticolici, digestive, antispastice si calmante.
Afla mai multe pe www.alinan.ro.
Facebook Copii fericiti, parinti linistiti
Tu cum iti ajuti bebelusul sa se calmeze dintr-o criza de colici? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!