Ghidul siestelor la copii. Cand si cat este bine sa doarma cel mic, in functie de varsta

/ / Modificat: 2019-06-04
Ghidul siestelor la copii. Cand si cat este bine sa doarma cel mic, in functie de varsta

Siestele sunt foarte importante pentru oricine, dar mai ales pentru copii. Acestea au un rol foarte important pentru calitatea somnului bebelusilor si al copiilor pentru ca previn starile de oboseala excesiva, care le afecteaza dispozitia, dar le creeaza si probleme cand trebuie sa adoarma seara.

Somnul este necesar pentru o stare buna de sanatate si pentru o dezvoltare corecta, iar, pentru a se odihni suficient, cei mici au nevoie sa doarma si in timpul zilei, nu doar noaptea. Cele mai mari progrese in dezvoltarea fizica si mentala se produc in frageda pruncie, iar siestele asigura perioadele de inactivitate care sunt atat de necesare.

Daca vei intreba un pediatru sau parinti mai experimentati cand si cat trebuie sa doarma un bebelus, nimeni nu iti va da un raspuns exact.

"Graficul" siestelor variaza de la copil la copil, in functie de varsta si in functie de numarul total de ore de somn pe parcursul a 24 de ore. De exemplu, un copil poate sa doarma 13 ore pe noapte si sa mai aiba nevoie doar de un somnic scurt in timpul zilei. Un altul poate sa doarma doar 9 ore pe noapte si sa aiba nevoie de macar 2 ore de somn la pranz. Nevoia de somn variaza de la persoana la persoana, insa exista o serie de generalitati care te pot ajuta sa stii ce este mai bine pentru copilul tau.

Ghidul siestelor, in functie de varsta

Pana la varsta de 6 luni copiii au nevoie de 14-18 ore de somn in 24 de ore. Cei mai micuti au tendinta sa doarma toata ziua si sa se trezeasca la o ora, doua, trei pentru a manca. Pe masura ce se apropie de varsta de 4 luni, ritmul somnului devine tot mai stabil. Majoritatea bebelusilor dorm intre 9 si 12 ore pe noapte, cu intreruperi pentru alaptare, si mai au nevoie de 2-3 sieste in timpul zilei, care pot dura intre 30 de minute si 2 ore.

De la 6 luni pana la un an, bebelusul doarme aproximativ 14 ore din 24, inclusiv doua sieste care la unii pot dura 20 de minute, la altii o ora. La aceasta varsta este posibil sa nu se mai trezeasca noaptea pentru a manca, dar pot incepe sa simta anxietate de separare, ceea ce poate dauna calitatii somnului.

De la un an la 3 ani, copiii au nevoie de 12-14 ore de somn in 24 de ore, incluzand aici si o siesta de aproximativ 3 ore, legate sau nu. Important este ca ultima siesta a zilei sa nu fie prea aproape de ora de culcare seara, altfel copilul va adormi foarte greu.

Copiii intre 3 si 5 ani, prescolarii, dorm in medie 11-12 ore pe noapte si dupa amiaza, in general dupa ce mananca.

Intre 5 si 12 ani, copiii au nevoie de 10-11 ore de somn noaptea, iar la unii siesta de dupa amiaza sau de la pranz deja nu mai este o necesitate, caz in care este recomandat ca ora de culcare seara sa nu fie foarte inaintata.

Cum stii cand copilul doarme prea putin

Majoritatea parintilor sunt destul de putin preocupati de numarul de ore de somn de care ccopilul are nevoie. Este important, insa, sa urmaresti cu atentie comportamentul micutului tau pentru a-ti putea da seama usor cand copilul nu doarme suficient. Lipsa unei odihne adecvate se poate manifesta prin oboseala accentuata sau prin cascat, dar si prin probleme de comportament si prin ineficienta cand vine vorba de temele pentru ascasa.

In general, copiii se simt mai obositi sau devin hiperactivi intre orele 18.00 si 20.00. Daca observi ca micutul tau a devenit iritabil, incearca sa-l culci cat mai curand, pentru a putea prinde mai multe ore de somn de noapte.

Taguri Somn Somn bebelusi Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre