Chiar poate vitamina C sa-ti protejeze copilul de raceli? Da, dar...

/ / Modificat: 2018-11-18
Chiar poate vitamina C sa-ti protejeze copilul de raceli? Da, dar...

La fiecare schimbare de sezon copiii pot contracta o raceala sau chiar mai multe. Un adult poate raci de 2 pana la 4 ori pe an, pe cand un copil se poate confrunta cu 8 pana la 12 raceli pe an.

Copiii sub 5 ani au un risc crescut de complicatii in caz de gripa. Aceste complicatii includ afectiuni cum ar fi bronsita si pneumonia. Dar cel mai greu de suportat este gripa, un virus respirator foarte contagios.

Iata cum sa-ti pastrezi familia sanatoasa si fericita, apeland la cateva masuri care pot preveni gripa si raceala.

1. Ia-ti doza zilnica de vitamine!

Poate vitamina C sa ajute in lupta impotriva racelilor? Da, cercetarile arata ca se poate, dar trebuie sa iei o doza suficienta in fiecare zi si nu doar atunci cand simti ca esti pe punctul de a te imbolnavi.

"Corpurile noastre nu produc vitamina C, dar avem nevoie de ea pentru functia imuna, structura osoasa, absortia fierului si o piele sanatoasa", potrivit „Harvard Health”.

Daca vrei sa ai parte de beneficiile vitaminei C, va trebui sa o consumi in fiecare zi si nu doar cand apar primele simptome ale racelii.

Mai mult, expertii spun ca este mai bine sa obtii vitaminele din mancare, decat din suplimente. "Este mai bine sa iei vitamina C din alimente, deoarece vei avea parte si de alti nutrienti importanti. Mananca zilnic cele cinci portii recomandate de fructe si legume, pentru sanatate in general, si vei obtine suficienta vitamina C", a spus dr. Bruce Bistrian, seful Clinicii de nutritiei de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess. Cateva exemple de produse bogate in vitamina C includ citricele si legumele verzi.

Nu este bine nici sa iei prea multa vitamina C. La doze de peste 400 mg, vitamina C se excreta in urina. O doza zilnica de 2000 mg sau mai mult poate provoca greata, diaree, durere abdominala si poate interfera cu analizele de sange pentru nivelul zaharului”, se mentioneaza in „Harvard Health”.

2. Fa din spalarea mainilor un obicei pentru toata lumea!

Nu exista cale de scapare pentru asa ceva - intreaga familie ar trebui sa aiba obiceiul de spalare a mainilor inainte de masa, dupa ce a folosit baia si cand pregateste mancarea. Spalarea cu apa si sapun timp de 20 de secunde este ideala. Daca nu este posibila spalarea cu apa si sapun, poate fi utilizat un dezinfectant pentru maini cu cel putin 60% alcool.

"Spalarea mainilor protejeaza copiii impotriva bolilor, prin scaderea numarului germenilor si, de asemenea, protejeaza impotriva raspandirii agentilor infectiosi la alti copii", a precizat medicul pediatru, Dr. Carmina Delos Reyes.

3. Invata-l pe cel mic bunele maniere in ceea ce priveste tusea

Gripa si alte boli respiratorii grave, cum este tusea convulsiva, sunt raspandite prin tuse, stranut si maini murdare, de aceea trebuie sa-ti incuajezi copilul sa practice bunele maniere in ceea ce priveste tusea.

Invata-l ce sa faca atunci cand el tuseste sau altcineva din jurul lui o face. Pe cat posibil, tusea sau stranutul trebuie sa se faca intr-un servetel sau batista pentru a evita imbolnavirea altor persoane. Daca nu are la indemana un servetel, poate sa tuseasca sau sa stranute la plica cotului - nu in mana. Aminteste-i copilului ca este bine sa-si acopere gura si nasul, atunci cand cineva de langa el tuseste sau stranuta.

4. Dezinfecteaza frecvent suprafetele atinse!

"Cateva minute pentru omorarea germenilor pot contribui mult la mentinerea sanatatii familiei tale", comenteaza Academia Americana de Pediatrie (AAP).

Curata suprafetele din casa pe care familia ta le atinge cu precadere, cum ar fi clanta de la usa, intrerupatoarele, manerele dulapurilor si sertarelor, robinetii, telecomenda, tastatura si chiar butoanele de la aragaz.

Daca doresti sa eviti substantele toxice, exista si alte optiuni. "Substantele de curatat alternative sau mai putin toxice sunt facute din ingrediente precum praf de copt, sapun lichid si otet", precizeaza AAP.

5. Fa in fiecare an vaccinul antigripal!

Toti membrii familiei ar trebui sa-si faca acest vaccin, dar este o necesitate absoluta pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani, pentru persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabet, astm si bolile de inima, precum si pentru persoanele cu varsta de peste 50 de ani.

Daca micutul tau este mai mic de 6 luni, e posibil ca medicul pediatru sa-ti recomande tie si celorlalti membrii ai familiei tale sa va vaccinati. Trebuie sa te vaccinezi pentru a-ti proteja copilul de gripa, pentru ca aceasta grupa de varsta, in mod special, prezinta un risc ridicat de complicatii grave ale gripei.

Desigur, consolidarea sistemului imunitar, te ajuta, de asemenea, sa te protejezi de raceala si gripa. Asigura-te ca toata lumea doarme suficient, este activa din punct de vedere fizic si bea multe lichide. Si nu in ultimul rand, dragi mame si tati, tine-ti stresul la minimum, chiar ajuta!

Taguri Vitamina c

Articole recomandate

Citeste si despre