Vitamina C este un remediu eficient impotriva racelii sau cel putin asa te-a invatat mama. Mai tii minte cand iti dadea cate 2-3 drajeuri de vitamina C pentru a te vindeca rapid de raceala? Daca la acea vreme nu intelegeai mare lucru, acum poti avea o noua viziune asupra efectelor vitaminei C in caz de raceala, odata ce ii descoperi beneficiile asupra organismului.
Intareste sistemul imunitar
La fiecare inceput de toamna, medicii recomanda urmarea unei cure cu vitamina C, pentru intarirea sistemului imunitar. Motivul: tranzitia de la un sezon la altul are tendinta de a slabi usor sistemul imunitar, din cauza schimbarilor de temperatura, facandu-l sa devina vulnerabil in fata virusurilor si a bacteriilor.
Cura cu vitamina C este benefica pentru organism, atat datorita faptului ca il ajuta sa devina mai puternic in fata bolilor, cat si datorita faptului ca fortifica oasele si muschii si purifica sangele.
Nu trateaza racelile
In foarte multe studii realizate pana acum cativa ani, vitamina C era considerata solutia salvatoare in caz de raceala. Chiar daca oamenii de stiinta spuneau ca nu trateaza in totalitate boala, multa lume credea ca poate sa grabeasca vindecarea.
In anul 2010, cercetatorii au analizat din nou efectele vitaminei C asupra racelii si au ajuns la concluzia ca nu are capacitatea de a trata boala, nici macar de a o preveni. In cel mai bun caz, vitamina C poate ameliora simptomele si poate reduce gravitatea racelii.
Desi nu este atat de eficienta in tratarea bolii pe cat se credea, vitamina C este esentiala pentru organism si poti continua sa o asimilezi, in special din fructe si legume. Suplimentele alimentare pe baza de vitamina C si alte vitamine sunt si ele sigure pentru organism, dar inainte de a incepe tratamentul, este indicat sa discuti cu medicul tau, pentru a vedea daca ai o carenta care trebuie completata.
Doze recomandate de vitamina C
Doza zilnica recomandata de vitamina C difera in functie de varsta si sex, astfel:
- 15 mg pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani;
- 25 mg pentru copiii cu varste intre 4 si 8 ani;
- 75 mg pentru femeile adulte;
- 90 mg pentru barbatii adulti.
Excesul de vitamina C nu este benefic pentru organism, astfel ca este recomandat sa nu depasesti doza zilnica recomandata. Prea multa vitamina C in organism poate duce la declansarea tulburarilor digestive (diaree), precum si la aparitia ametelilor si starilor de greata. Vitamina C in cantitate prea mare poate favoriza formarea pietrelor la rinichi.
Surse naturale de vitamina C
Vitamina C se gaseste din plin in multe alimente sanatoase, pe care nutritionistii le recomanda in dieta obisnuita. Cu o actiune antioxidanta extraordinara, vitamina C poate fi procurata, printre altele, din:
- citrice;
- kiwi;
- coacaze negre;
- ardei iuti;
- catina;
- patrunjel;
- varza de Bruxelles;
- rosii;
- ardei grasi;
- broccoli;
- papaya;
- conopida.
Alte beneficii ale vitaminei C
Pe langa ameliorarea simptomelor de raceala, vitamina C are multe alte beneficii pentru organism. Ea previne imbatranirea prematura a pielii, datorita actiunii antioxidante, poate preveni dezvoltarea cancerului pulmonar, mamar si gastric, contribuie la sinteza hormonilor suprarenali, contribuie la absorbtia fierului si imbunatateste rezistenta la efortul fizic.
Tu ce parere ai despre vitamina C consumata cand esti racita? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!