Vitamina A

/ / Modificat: 2017-08-22
Vitamina A

Aceasta vitamina liposolubila – retinol – este prezenta in alimentele de origine animala. Totusi, ea se gaseste si in cele vegetale, sub forma de beta-caroten, care in organism se transforma in vitamina A (beta­carotenul se mai numeste si provitamina A). Acesta are nevoie de grasimi pentru a se transforma in retinol. Cercetarile au demonstrat ca administrarea intramusculara de caroten nu e eficienta in cazul hipovitaminozei A.

Alimentele bogate in caroten (broccoli, morcovul, pepenele, spanacul) sunt indicate in cazul bolnavilor de cancer, al cardiacilor, al celor ce sufera de cataracta sau de alte boli ale batranetii.

Consumul de fructe si legume ce contin beta­caroten impiedica anumite tipuri de cancer sa se dezvolte: cancerul de stomac, esofag, plamani sau cel al aparatului genital feminin. Si alte carotenoide (alfa-caroten, luteina, zexantina etc.) au o actiune terapeutica. Suplimentele de beta­caroten nu au un efect binefacator atat de puternic ca cel al alimentelor.

Doza zilnica recomandata: 3 mg. Unii specialisti precizeaza ca doza zilnica necesara pentru barbati trebuie sa fie 3 mg, pentru femei, 2,4 mg, iar pentru copii, 1,8 mg.

Surse de vitamina A

Sub forma de retinol, vitamina A se gaseste in: ficatul de porc, de vita, de vitel, untura de peste, oua, produse lactate nedegresate.

Beta­carotenul se gaseste in vegetale colorate precum tomatele, broccoli, morcovul, spanacul, sparanghelul, porumbul, frunzele de sfecla rosie, frunzele de papadie, pepenele, mango, caisele, citricele, dovleacul.

Retinolul se poate oxida la aer, la lumina si este sensibil la gatirea alimentelor, pierzandu-si din proprietati. Pentru a-­si pastra proprietatile, acestea trebuie preparate in anumite conditii.

Roluri si caracteristici ale vitaminei A 

-   impiedica deteriorarea vederii; este considerata "vitamina ochilor";
-   favorizeaza cresterea;
-   ajuta sistemul imunitar sa reziste la infectii tisulare si osoase;
-   participa la metabolizarea hormonilor steroizi;
-   este benefica pentru tratarea ranilor si a unor boli de piele.

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina A

Deficienta de vitamina A nu este obisnuita in tarile dezvoltate. Pot aparea probleme de asimilare sau de transformare a carotenilor (molecule de caroten), mai ales daca alimentatia e saraca in grasimi. Persoanele susceptibile la deficiente de vitamina A sunt cele bolnave de cancer, tuberculoza, pneumonie, infectii urinare, complicatii digestive.

Primele simptome ce apar in cazul hipovitaminozei sunt: hemeralopia (diminuarea acuitatii vizuale nocturne), xeroftalmia, hipersensibilitatea la lumina, iritarea si inrosirea globului ocular. De asemenea, pot surveni si lipsa poftei de mancare, pierderea gustului si a mirosului, formarea caliculilor renali, manifestari alergice, degradarea mucoasei aparatelor intestinal, respirator si urogenital.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina A

Un consum excesiv de vitamina A poate produce o serie de reactii precum: nervozitate, migrene, hipertrofia ficatului, tulburari digestive, astenie, pierderea in greutate, voma, dureri articulare si osoase.

Femeile insarcinate trebuie sa consume cu prudenta aceasta vitamina; doze mai mari de 6 mg/zi pot genera malformatii congenitale fatului, mai ales la nivelul sistemului nervos. Specialistii le recomanda maximum 1,2 mg/zi.

Vitamina A - rol important in sanatatea noastra 

Vitamina A este recunoscuta pentru urmatoarele beneficii pe care le are asupra organismului: imbunatateste vederea, stimuleaza sistemul imunitar, lupta impotriva infectiilor, intareste sistemul osos, ajuta la formarea si intarirea dentitiei si previne acneea. 

Surse animale de vitamina A:

  • ficatul de vita
  • laptele integral
  • branza de capra
  • somonul
  • galbenusul de oua
  • fructele de mare

Surse vegetale de vitamina A:

  • morcovii;
  • cartofii dulci;
  • dovleacul
  • ardeiul rosu;
  • pepenele rosu si galben;
  • broccoli;
  • piersicile;
  • caisele;
  • spanacul;
  • mango;
  • fasolea;
  • papaya;
  • rosiile;
  • andivele;

Vitamina A pentru copii

Vitamina A pentru copii este importanta pentru sanatatea copilului deoarece are un rol important in stimularea vederii, in dezvoltarea oaselor, ii asigura buna functionare a sistemului nervos si il protejeaza de infectii. 

Doza zilnica recomandata de vitamina A, la copii este:

  • Bebelusi intre 0-6 luni: 1320 UI;
  • Copii 1-3 ani: 1240-2310 UI;
  • Copii 4-8 ani: 3000 UI

Recomandare: Inainte de a da copilului suplimente de vitamina A este indicat sa discuti cu medicul pediatru!

Note utile

  • Persoanele care sufera de acnee nu trebuie sa ia supliment de vitamina A din untura de peste, ci din alte carotenoide;
  • Nu este recomandabil consumul vitaminei A mai multe luni consecutiv, chiar in cantitati scazute, datorita actiunii sale nocive asupra ficatului;
  • Vitamina E favorizeaza absorbtia si protectia vitaminei A;
  • Provitamina A este recomandata fumatorilor, pentru ca are proprietati antioxidante eficace, amelioreaza vederea, creste rezistenta la infectii;
  • Femeile care iau pilule anticonceptionale, persoanele ce consuma in mod frecvent alcool sau au un regim alimentar sarac in grasimi pot recurge la suplimente de vitamina A;

Taguri Vitamine liposolubile Vitamina a

Articole recomandate

Citeste si despre