Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este unul dintre nutrientii pe care corpul nu ii absoarbe sau stocheaza la fel pe alte vitamine sau minerale, de aceea, este important ca doza zilnica necesara sa fie completata zilnic prin alimente, suplimente si alte surse.
Desi este cunoscuta in special pentru proprietatile remarcabile in intarirea sistemului imunitar si in combaterea racelii, vitamina C are si alte roluri importante in organism, inca din copilarie si pana la batranete!
Rolul vitaminei C in organism
Dincolo de efectul imunostimulator puternic pe care il are (esential in combaterea infectiilor si alergiilor), acidul ascorbic joaca mai multe roluri in buna functionare a organismului:
- ajuta la repararea dintilor, oaselor si cartilajelor deteriorate;
- grabeste vindecarea si cicatrizarea ranilor, arsurilor sau a altor leziuni;
- ajuta la absorbtia fierului in organism, prevenind aparitia anemiei;
- combate radicalii liberi, datorita proprietatii antioxidante;
- mentine frumusetea, sanatatea si supletea pielii (are proprietati reparatorii asupra celulelor si stimuleaza productia de colagen);
- previne cancerul;
- previne afectiunile oculare (degenerare maculara, cataracte etc.);
- are efect detoxifiant, eliminand toxinele care imbolnavesc organismul;
- ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, fiind extrem de utila diabeticilor;
- regleaza presiunea sangelui la bolnavii de hipertensiune arteriala;
- previne bolile cardiovasculare (infarct, ateroscleroza etc.);
- scade riscul de atac vascular cerebral.
Doza zilnica recomandata
Doza zilnica recomandata de vitamina C se stabileste, in general, in functie de varsta si sex, astfel:
- 0-6 luni - 40 mg;
- 7 luni -1 an - 50 mg;
- 1-3 ani - 15 mg;
- 4-8 ani - 25 mg;
- 9-13 ani - 45 mg;
- 14 - 18 ani (baieti - 75 mg; fete - 65 mg);
- adulti - (barbati - 90 mg; femei - 75 mg);
- femei insarcinate - 85 mg;
- femei care alapteaza - 120 mg
Alimente bogate in vitamina C
Alimentatia ramane principala sursa de procurare a dozei optime de vitamina C pentru organism. Fructele, in special citricele (lamai, portocale, mandarine, grepfrut etc.), sunt considerate alimentele cu cea mai crescuta concentratie de acid ascorbic. Exista insa si alte tipuri de alimente bogate in acest nutrient vital pentru organism.
- ardeii grasi;
- patrunjelul;
- conopida;
- rosiile;
- cartofii;
- varza de Bruxelles;
- legumele verzi (broccoli, spanacul, fasolea, salata verde, stevia, urzicile);
- fructele continut bogat de vitamina C: rodia, kiwi, fructele de padure, ananasul, catina, mango, pepenele galben, mandarinele, zmeura, avocado, macesele, afinele, rodiile;
- citricele - portocalele, lamaile, lime, grepfrut, pomelo;
De ce este bine sa introducem in alimentatia zilnica Vitamina C?
- este unul dintre cei mai puternici antioxidanti;
- actioneaza in caz de infectii si este antitoxica;
- are efecte antibacteriane puternice;
- detoxifica organismul si stimuleaza productia de anticorpi;
- are un rol antidepresiv;
- intervine eficient pentru a imbunatatii functiile energetice, intelectuale si psihice.
Carenta sau deficitul de vitamina C
Deficienta sau carenta de vitamina C este una dintre cele mai frecvente avitaminoze atat in randul copiilor, cat si al adultilor. Apare pe fondul unei diete cu continut scazut de alimente cu vitamina C, in conditiile in care nutrientul nu este stocat in organism, iar aportul necesar bunei functionari a organismului depinde de alimentatie. Carenta de vitamina C se manifesta adesea prin:
- par uscat si casant;
- sangerari nazale frecvente;
- piele uscata, descuamata;
- dureri articulare;
- sangerari gingivale;
- stare de oboseala;
- invinetiri usoare ale pielii (la cele mai mici lovituri).
Deficienta de vitamina C grabeste si influenteaza aparitia unor afectiuni medicale frecvente:
- epuizare;
- gingivita;
- infectii frecvente;
- anemie;
- incetinire a procesului de vindecare a ranilor sau leziunilor pielii etc.
Excesul de vitamina C in organism
Desi sunt putine cazuri, exista riscul excesului de vitamina C, atunci cand consumi prea multe alimente cu concentratii crescute ale acestui nutrient sau cand folosesti suplimente alimentare cu concentratii vitaminice foarte mari. Principalele simptome care te anunta ca ai depasit doza zilnica admisa de vitamina C pot fi:
- diareea;
- greata;
- varsaturile;
- aciditatea gastrica;
- crampe abdominale si balonare;
- insomnie;
- pietre la rinichi.
Vitamina C este esentiala pentru imunitate, combate agentii patogeni, parazitii, virusurile si microbii. In caz de raceala si gripa, este recomandata administrarea de Vitamina C pentru ca reduce simptomele de nas infundat, dureri si inflamatii.
Bine de stiu! Vitamina C pentru copii are efecte benefice impotriva infectiilor virale si este recomandata sa se administreze pentru imunizarea copiilor!
Tu consumi suficiente alimente cu continut crescut de vitamina C in fiecare zi? Care sunt alimentele tale preferate cu vitamina C? Mai cunosti si alte beneficii ale acestui nutrient in organism? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!