Este vorba de doar patru minute in fiecare zi, insa cele 2 minute in care copilul tau isi periaza dintii in fiecare dimineata si seara reprezinta unele dintre cele mai importante aspecte legate de preventie, pe care le poti transmite copilului.
La inceput, va trebui sa fii foarte implicat in ingrijirea orala a copilului. A invata sa isi perieze dintii si sa foloseasca ata dentara va face parte din drumul spre independenta pe masura ce creste. Asigura-te ca foloseste instrumentele si tehnicile corecte pentru a putea zambi nestingherit toata viata.
Pana in jurul varstei de sase ani, va trebui sa ai un rol foarte important in obiceiurile legate de periajul dentar al copilului tau. Pentru rezultate optime, incepe chiar de la aparitia primului dinte.
Nu este niciodata prea devreme pentru a incepe sa te ocupi de sanatatea cavitatii orale a copilului tau. Chiar si inainte de aparitia dintilor, poti curata gingiile cu o bucata de tesatura moale, umeda. Fa acest lucru dupa fiecare alaptare. Imediat ce apar primii dinti de lapte, poti incepe sa perii dintii, de doua ori pe zi, folosind o periuta cu peri moi, pentru copii.
La un moment dat, copilul tau va simti probabil nevoia sa se implice si poate chiar va musca periuta. Incurajeaza-l sa o tina, sa o foloseasca pentru a se obisnui cu ea si a nu se simti intimidat de periaj. Cu toate acestea, trebuie sa fii atenta sa nu lasi copilul sa se plimbe prin casa cu periuta in gura.
Ghid pentru initierea periajului dentar
De fapt, cum se periaza dintisorii aceia minusculi? Pentru copiii cu varsta sub 2 ani, foloseste o pelicula de pasta de dinti fara fluor. Consulta medicul dentist pentru a te sfatui ce pasta de dinti sa folosesti pentu copilul tau. Si trebuie sa utilizezi o periuta cu un cap de dimensiuni mici, adecvat pentru gura unui copil.
- Pune copilul pe genunchiul tau. Este mai simplu si nu ii permite sa se agite prea tare! Pe masura ce copilul creste, poti sta in spatele lui.
- Ridica-i capul putin si spune-i sa deschida larg gura – de obicei e mai simplu daca ii spui sa se prefaca a fi un hipopotam sau un leu!
- Curata fiecare dinte cu o miscare circulara blanda. Asigura-te ca vei curata suprafata anterioara, posterioara si pe cea pentru mestecat a fiecarui dinte si periaza pana la linia gingiei.
- Ar fi bine sa-i vorbesti intre timp. Povesteste-i copilului ce faceti cu un ton calm si linistitor.
- Dupa periaj, spune-i sa scuipe. Atentie! Nu trebuie sa inghita pasta de dinti si, in cazul copiilor de varsta mica, poate fi dificil sa ii determini sa scuipe. De aceea este important sa folosesti o cantitate foarte mica de pasta de dinti; totodata asigura-te ca este permanent supravegheat.
Dupa ce copilul este capabil sa scuipe pasta de dinti (de obicei in jurul varstei de 2 ani), poti folosi o cantitate de pasta de dinti cu fluor de dimensiunea unui bob de mazare. Este deja timpul sa fi reusit sa periezi dintii copilului timp de doua minute, dimineata si seara.
In timp, copiii isi pot asuma mai mult responsabilitatea periajului dentar. Insa pana la dezvoltarea completa a abilitatilor motorii, tu va trebui sa le perii dintii in mod corect.
Obiceiurile bune se deprind devreme
Unul dintre lucrurile minunate cand iti vezi copiii crescand este sa traiesti experienta modurilor in care invata de la tine. Esti cea mai importanta persoana din viata copilului tau in momentul de fata. Ce faci si modul in care faci un anumit lucru conteaza cu adevarat.
Periajul dentar este un exemplu bun. Daca te va vedea periindu-ti dintii cu placere, va invata mai repede si va ajunge sa ii placa mai repede. Desigur, pe masura ce creste, o sa vrea sa isi perieze singur dintii. Desi acest lucru este important pentru dezvoltarea si pentru independenta lui, este foarte important si sa il supraveghezi atunci cand isi periaza dintii. In felul acesta te asiguri ca face acest lucru cu minutiozitate si minimizeaza cantitatea de pasta de dinti inghitita.