Copil mic, dar independent!
Pe masura ce trec zilele, vei observa rapid o pofta de viata care castiga din ce in ce mai mult teren in comportamentul micutului tau de nici 2 ani. In plus, nevoia de dobandi mai repede independenta si de a-ti arata ca "mami, tati, pot si singurel"? apare la o varsta din ce in ce mai precoce. Iata cateva lucruri pe care poate nu ti-ai imaginat ca le-ar putea face un copil mic!
Sa manance cu ustensile de bucatarie!
"Lasa deoparte biberonul mami! Da-mi mai repede o lingurita!". Asta zic din ce in ce mai multi bebelusi ai zilelor noastre care sunt dornici mai mult ca niciodata sa testeze ustensilele "pentru oameni mari". Nu strica sa renunti mai repede la biberon si sa ii dai pe mana inca din timp cateva lingurite de plastic pentru a vedea cum se descurca cu ele! Ai putea ramane surprinsa!
Sa ajute la curatenia in casa!
La 2 anisori nu, la 3 nu, la 7 nu, atunci cand ai de gand sa il pui pe copil sa faca diverse treburi prin casa si sa ii delegi sarcini de curatenie? Da, si copiii mici pot, spre surprinderea multor parinti care nu le acorda prea mult credit in acest sens. Doar ca nu trebuie sa ai asteptari foarte mari de la el, ci sa te bucuri chiar si de o mica reusita si sa i-o lauzi adecvat. E un mic efort pentru un scop mare! De exemplu faptul ca duce o singura jucarie in cosuletul special amenajat pentru ele este o reusita! Ai grija insa sa alegi sarcini de curatenie potrivite varstei lui!
Sa se imbrace!
E adevarat ca este un proces complex care se finalizeaza in jurul varstei scolare, insa nu inseamna ca trebuie sa astepti pana atunci. Copilul tau de numai 13 sau 20 de luni te poate uimi cu abilitatea de a se dezbraca singurel sau de a-si deschide caciulita ori fularul sau fermoarul. Ofera-i un mic impuls si nu il vei mai putea imbraca tu nici daca ai vrea, caci va deveni nerabdator sa faca aceste lucruri singurel de cat mai multe ori!
Sa toarne lichide intr-un/dintr-un bol!
In momentul in care copilul isi devzolta suficient abilitatile motorii ale partii superioare a corpului, poate face mai multe lucruri decat iti poti imagina. In jurul varstei de 24 de luni, turnarea lichidelor (chiar daca nu cu precizie) va deveni una dintre activitatile lui favorite. Incearca sa il incurajezi sa o faca corect, pentru ca in curand vei observa cum isi va turna singur laptic in bolul cu cereale sau apa in pahar, ceea ce iti va usura si tie munca si te vei bucura enorm de reusitele lui. Retine totusi ca la aceasta varsta ei nu pot ridica greutati mari si ca nu va nimeri intocmai recipientele, asa ca nu te enerva!
Sa se spele pe dintisori!
Pana la varsta de 2 ani, copilul tau te-a studiat deja de cateva ori bune spalandu-te pe dinti si a cam priceput si inregistrat in memorie despre ce e vorba si ce presupune, chiar daca nu iti dai seama. Vede cum uzi periuta, cum torni pasta de dinti pe ea si cum misti mainile pentru a-i peria, apoi clatesti. Afla ca la aceasta varsta este pregatit sa incerce sa se spele singurel pe dinti, cu produsele adecvate. Sa nu crezi ca va reusi din prima sau ca va invata prea repede toti pasii, dar de aceea esti tu langa el sa il ajuti sa deprinda principialele directii de orientare cand vine vorba de curatarea dintisoirilor. Nu subestima copilul!
Sa se spele pe maini!
Pana la 2 anisori, un copil poate fi apt sa se spele corect pe manute singurel. Acest lucru inseamna sa isi umzeasca manutele, sa isi puna o cantitate suficienta de sapun lichid in manuta si sa le frece corescpunzator timp de 20 de secunde pentru a indeparta germenii. Important este sa il inveti sa se spele pe manute intr-un mod distractiv, pentru a nu o vedea ca pe o povara!