Alimente pentru stimularea lactatiei

| | Actualizat: 2017-07-07 09:42:28

Exista de mult ideea ca anuminte alimente consumate ajuta la stimularea lactatiei. Multe dintre aceste idei sunt doar "leacuri babesti", fara un temei stiintific care sa le stea la baza. Cu toate acestea, sunt cateva lucruri pe care tu poti sa le faci pentru stimularea lactatiei.

Din punctul de vedere al dietei si nutritiei, exista cativa factori critici in legatura cu producerea laptelui. Primul factor important il reprezinta aportul de fluide. Nu trebuie sa fie neaparat lapte, poate sa fie si apa sau suc. Un obicei bun il reprezinta bautul unui pahar cu apa in timp ce alaptezi. Faptul ca vei bea multe fluide nu te va face sa produci mai mult lapte, dar iti va reface cantitatea de fluide pierdute.

Alaptarea consuma aproape 500 de calorii pe zi. Femeile care tin regimuri alimentare drastice in incercarea de a slabi in timp ce alapteaza s-ar putea sa manance prea putine calorii, ceea ce le va da senzatia de oboseala si nu vor avea energia necesara pentru productia optima de lapte.

Berea ca stimulant al lactatiei

Mamelor care alaptau le era de multe ori recomandata berea pentru stimularea lactatiei si pentru relaxare. Studiile au demonstrat insa ca berea nu ajuta la cresterea lactatiei. La un moment dat a fost facut un studiu care compara berea alcoolica cu cea ne-alcoolica. Se pare ca mamele care au baut bere alcoolica au produs mai mult lapte, dar bebelusul a baut mai putin.

Exista si pericolul ca alcoolul sa treaca prin lapte la copil. Alt studiu a demonstrat ca bebelusii ai caror mame au baut mai mult de doua pahare de bautura alcoolica pe zi au avut o dezvoltare motorie mai lenta. Alt pericol legat de consumul de alcool este ca o impiedica pe mama sa aiba grija cum trebuie se copilul ei.

Stresul poate afecta in mod negativ productia de lapte, dar bautul unei beri nu este solutia cea mai buna pentru a te relaxa. Gaseste o metoda alternativa pentru a te odihni si relaxa. Roaga-l pe partenerul tau sa te ajute cu copilul cat timp tragi tu un pui de somn.

Gaseste metode prin care sa mai elimini o parte din lucrurile pe care le ai de facut zilnic. Angajeaza o femeie care sa te ajute daca nu te descurci (si iti permiti din punct de vedere financiar). Oricum, esti mult mai castigata daca ai o alimentatie echilibrata formata din mancaruri nutritive.

Tine minte ca cel mai important factor care stimuleaza lactatia il reprezinta volumul de lapte care este supt. Cu cat bebelusul tau mananca mai mult, cu atat tu vei produce mai mult lapte.

Cafeina pentru stimularea lactatiei: buna sau rea?

Cafeina stimuleaza productia de lapte dar il stimuleaza si pe copilul tau. Cafeina se transmite la bebelus prin laptele de la san si cantitati mari pot avea efecte nocive asupra lui. Cafeina sta mai mult in sistemul unui bebelus decat in sistemul unui adult.

De asemenea, cafeina il poate face pe copilul tau mai iritabil si ii poate afecta calitatea somnului. O cana de cafea sau de suc nu va fi o problema, dar in cantitati mari (cinci sau mai mult de cinci cani de bautura cu cafeina pe zi) nivelul cafeinei poate afecta bebelusul.

Citeste si despre