Stimularea lactatiei

/ / Modificat: 2014-06-23
Stimularea lactatiei

Stimularea lactatiei reprezinta o preocupare comuna a multor mamici care alapteaza. Multe femei care alapteaza, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, au mai putin lapte. Scaderea lactatiei se poate intampla din multe cauze: stresul, reinceperea serviciului sau chiar cresterea brusca a bebelusului. Stimularea lactatiei se poate produce prin marirea numarului de mese ale bebelusului, folosirea pompei pentru sani, o dieta echilibrata si chiar prin cateva clipe de relaxare.

Din fericire, exista cativa pasi pe care ii poti urma pentru a preveni scaderea secretiei lactate si chiar pentru a o mari:

  • Bea multa apa si hidrateaza-te pe tot parcursul zilei. Un obicei bun il reprezinta bautul unui pahar cu apa in timp ce alaptezi.

Faptul ca vei bea multe fluide nu te va face sa produci mai mult lapte, dar iti va reface cantitatea de fluide pierdute.

  • Creste aportul caloric zilnic. Alaptarea consuma aproape 500 de calorii pe zi. Femeile care alapteaza ar trebui sa consume intre 1800-2200 de calorii pe zi pentru a-si mentine nivelul de secretie lactata. Mai putin de 1500-1800 de calorii pe zi pot scade secretia lactata si pot duce la o scadere a caloriilor continute de laptele matern.

Asigura-te ca mananci multe fructe, legume si alimente bogate in proteine. Femeile care tin regimuri alimentare drastice in incercarea de a slabi in timp ce alapteaza s-ar putea sa manance prea putine calorii, ceea ce le va da senzatia de oboseala si nu vor avea energia necesara pentru productia optima de lapte.

    • Odihneste-te si relaxeaza-te. Este mai usor de spus decat de facut, dar gaseste timp sa tragi cate un pui de somn in timpul zilei, atunci cand doarme si bebelusul tau. Gaseste metode prin care sa mai elimini o parte din lucrurile pe care le ai de facut zilnic. Angajeaza o femeie care sa te ajute daca nu te descurci (si iti permiti din punct de vedere financiar). Roaga-l pe partenerul tau sa te ajute cu copilul cat timp tragi tu un pui de somn.
    • Evita suplimentarea cu lapte formula sau suc pentru ca in felul acesta bebelusul tau se va hrani mai putin de la sanul tau si secretia lactata va scadea si mai mult.
    • Inainte de a alapta, incearca sa respiri adanc, sa te asezi intr-un loc confortabil, sa pui ceva muzica relaxanta si sa iti masezi sanii timp de cateva minute.
    • Alapteaza sau foloseste pompa de cel putin 8-12 ori pe zi.
    • Ofera-i bebelusului ambii sani de fiecare data cand alaptezi.

    Stimularea lactatiei cu ajutorul pompei pentru san

    In multe cazuri bebelusul nu poate sau nu vrea sa se hraneasca de la san. In aceste cazuri poti stimula secretia lactata cu ajutorul pompei pentru san. Folosirea unei pompe duble automate de 8-12 ori pe zi este ideala pentru a restabili nivelul de lapte.

    Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a maximiza efectele pompei:

    • Actioneaza reflexul de eliberare a laptelui.
    • Foloseste puterea de suctie la nivelul mediu. Nu ar trebui sa simti durere atunci cand folosesti pompa.
    • Maseaza-ti sanul atunci cand folosesti pompa.
    • Aloca suficient timp pentru aceasta activitate cat sa nu te simti stresata.
    • Nu folosi pompa pe perioade lungi de timp. Este ideal sa o folosesti mai putin si mai des.

    Cresterea secretiei lactate cu ajutorul plantelor medicinale

    Studiile in domeniul plantelor medicinale care sa creasca secretia lactata nu sunt foarte concludente insa multe mame s-au declarat multumite de folosirea unor plante in acest scop, spunand ca secretia lactata a crescut semnificativ.

    Mai jos sunt cateva remedii bazate pe plante medicinale pentru cresterea secretiei lactate:

    • Ceaiuri medicinale pentru cresterea secretiei lactate.
    • Capsule de schinduf. Ia trei capsule de trei ori pe zi pentru zece zile, ramai la doua capsule de trei ori pe zi pentru urmatoarele zece zile si apoi o capsula de trei ori pe zi pentru inca zece zile.

    Mamele care au folosit capsulele de schinduf au observat o crestere a lactatiei dupa 72 de ore. Cele mai comune efecte secundare sunt transpiratia excesiva si secretii care miros a sirop de artar.

    Capsulele de schinduf nu sunt recomandate femeilor care sufera de diabet (pentru ca pot scadea glicemia) sau astm (pot agrava simptomele). Consulta un medic inainte de a incepe sa iei capsulele.

    Alimente pentru stimularea lactatiei

    Exista de mult ideea ca anuminte alimente consumate ajuta la stimularea lactatiei. Multe dintre aceste idei sunt doar "leacuri babesti", fara un temei stiintific care sa le stea la baza. Cu toate acestea, sunt cateva lucruri pe care tu poti sa le faci pentru stimularea lactatiei.

    Berea ca stimulent al lactatiei

    Mamelor care alaptau le era de multe ori recomandata berea pentru stimularea lactatiei si pentru relaxare. Studiile au demonstrat insa ca berea nu ajuta la cresterea lactatiei. La un moment dat a fost facut un studiu care compara berea alcoolica cu cea ne-alcoolica. Se pare ca mamele care au baut bere alcoolica au produs mai mult lapte, dar bebelusul a baut mai putin.

    Exista si pericolul ca alcoolul sa treaca prin lapte la copil. Alt studiu a demonstrat ca bebelusii ai caror mame au baut mai mult de doua pahare de bautura alcoolica pe zi au avut o dezvoltare motorie mai lenta. Alt pericol legat de consumul de alcool este ca o impiedica pe mama sa aiba grija cum trebuie se copilul ei.

    Stresul poate afecta in mod negativ productia de lapte, dar bautul unei beri nu este solutia cea mai buna pentru a te relaxa. Gaseste o metoda alternativa pentru a te odihni si relaxa. Oricum, esti mult mai castigata daca ai o alimentatie echilibrata formata din mancaruri nutritive.

    Tine minte ca cel mai important factor care stimuleaza lactatia il reprezinta volumul de lapte care este supt. Cu cat bebelusul tau mananca mai mult, cu atat tu vei produce mai mult lapte.

    Cafeina, buna sau rea?

    Cafeina stimuleaza productia de lapte dar il stimuleaza si pe copilul tau. Cafeina se transmite la bebelus prin laptele de la san si cantitati mari pot avea efecte nocive asupra lui. Cafeina sta mai mult in sistemul unui bebelus decat in sistemul unui adult.

    De asemenea, cafeina il poate face pe copilul tau mai iritabil si ii poate afecta calitatea somnului. O cana de cafea sau de suc nu va fi o problema, dar in cantitati mari (cinci sau mai mult de cinci cani de bautura cu cafeina pe zi) nivelul cafeinei poate afecta bebelusul.

    Taguri Stimulare lactatie

    Articole recomandate

    Citeste si despre