Cum se alapteaza?

| | Actualizat: 2013-07-26 16:39:09

Desi multi spun ca nu este mare greutate sa alaptezi nou-nascutul sau bebelusul si ca procesul se initiaza in mod natural, atunci cand esti proaspata mamica, s-ar putea ca lucrurile sa nu ti se para atat de simple si firesti. Alaptarea corecta tine de modul in care pozitionezi bebelusul la san, felul in care prinde mamelonul cu gurita, alternarea sanilor si, in final, de eructatie.

Cum trebuie pus copilul la san?

Exista o multime de pozitii in care poti aseza copilul la san, pentru a suge si a se hrani. Insa cea mai simpla si practicata dintre ele este cea in care copilul sta intins in bratele tale, pe de-a lungul, in pozitie orizontala, cu capul pe antebratul tau.

Inainte de a aseza bebelusul la san pentru alaptat, asigura-te ca tu esti cea care sta comod si confortabil. Asaza-te pe un scaun sau balansoar comod, sprijina-ti spatele de spatar sau perne si tine copilul pe unul dintre antebrate. Pozitioneaza-l cu capul la nivelul sanului, cu fata spre mamelom si apropie-l de acesta. Nu incerca sa duci tu sanul spre gurita copilului, ci sa il pui pe el sa stea cu gurita cat mai aproape de sfarcul tau.  

Cum trebuie sa prinda copilul sfarcul?

In momentul in care bebelusul atinge sanul cu gurita sau nasul si simte mirosul lapticului va intredeschide usor, din reflex, gurita. Prinde-ti sanul cu mana libera, asteapta pana cand deschide gurita si baga sfarcul in gura lui, avand grija ca, in acelasi timp, sa introduci si o parte din mamelon.

Gurita bebelusului trebuie sa se prinda asemenea unei ventuze de sanul tau. Doar in acel moment, se considera ca bebe a prins corect sanul si se poate hrani corespunzator. O prindere corecta a sanului contribuie la modul in care bebelusul suge. Daca se straduieste sa suga lapticul, probabil ca, la un moment dat, va renunta si este posibil sa nu se hraneasca suficient.

De asemenea, daca nu prinde corespunzator sanul, copilul ar putea inghiti foarte mult aer odata cu lapticul, ceea ce ar putea produce gaze intestinale si episoade severe de colici.  

Cand pui copilul la un san si cand la altul?

O alaptare corecta se face alternand sanii la fiecare masa. Nu lasa bebelusul sa se sature de la un singur san. Alaptarea incrucisata, care presupune alternarea sanilor in timpul unui alaptat, este importanta pentru golirea ambilor sani.

Este recomandat sa iti golesti ambii sani in timpul alaptarii, pentru a preveni riscul aparitiei complicatiilor - mastita, blocarea canalelor galactofore, angorjarea sanilor etc. In plus, alternandu-i constant in timpul unei alaptari, ajuti la stimularea lactatiei in ambii sani.

Nu exista un timp exact dupa care este indicat sa pui copilul la celalalt san, deoarece fiecare copil are un ritm propriu de hranire. Insa exista un alt semnal, care-ti indica faptul ca este pregatit sa schimbe sanul. Imediat dupa ce il pui prima oara la san, vei observa ca bebelusul suge puternic timp de cateva minute, apoi viteza cu care suge scade.

Atunci cand constati ca bebe incetineste ritmul de supt, muta-l la celalalt san. Lasa-l sa suga cateva minute, pana cand si acest san se mai goleste. Mai poti alterna sanii inca de doua ori, in cadrul aceleiasi sedinte de alaptat, pana cand bebe refuza sa mai pape, intrucat se satura.  

Cum ajuti copilul sa eructeze?

In termeni populari, eructatia se mai numeste si ragait. Este un proces natural prin care se elimina aerul inghitit in timpul alaptarii bebelusului. Eructatia se realizeaza dupa fiecare alaptare si contribuie la prevenirea flatulentei si ameliorarea colicilor.

Tine copilul in pozitie verticala, dar inclinata, astfel incat sa isi sprijine capul si o parte din piept si burtica pe umarul tau. Tine-l usor cu o mana, iar cu cealalta, bate-l bland pe spate. Potrivit specialistilor, presiunea usoara exercitata de umarul tau pe burtica lui va incuraja ragaitul.

Inainte de a aseza copilul in pozitie de eructat, pune-ti pe umarul pe care urmeaza sa il pozitionezi, un prosopel. In timpul ragaitului, copilul poate regurgita, adica poate elimina urme de lapte nedigerat din stomacel, si te poate murdari.  

Mai cunosti si alte trucuri legate de cum sa asezi copilul la san, cum sa prinda sfarcul si cum sa eructeze? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre