10 retete pe care bebelusul tau le va adora

| | Actualizat: 2016-11-28 09:28:19

Poate fi dificil sa gasesti acele retete de mancare pe care bebelusul tau sa le agreeze. Retetele pentru bebelusi sunt cu sutele si nu o sa ai cand sa le testezi pe toate.

Noi iti propunem o selectie de 10 retete de top pe care bebelusul tau le va adora cu siguranta. Pentru mai multe idei de retete pentru bebelusi si copii mici in functie de varsta poti arunca un ochi si pe sectiunea de Retete pentru bebelusi. Bon apetit!

 

In primul rand, daca nu esti inca hoatarata daca vrei sa ii faci tu mancarica bebelusului sau sa o cumperi la borcanele din comert, mai jos ai o lista de beneficii ale mancarii facute in casa:

  • Stii EXACT ce mananca copilul tau, fara ingrediente ascunse sau de "umplutura" ca la mancarea din comert.
  • Stii ca ingredientele sunt proaspete si santoase.
  • Poti sa "imbunatatesti" in permanenta retetele pentru a le face mai pe placul micutului tau.
  • Vei economisi bani. Aceste retete reprezinta un sfert din pretul mancarurilor gata facute.
  • Si cel mai important, faptul ca vei gati pentru bebelusul tau iti vada o satisfactie imensa.

Sfaturi pentru prepararea mancarii lui bebe: ce este bine sa faci

  • Mancarea pentru bebelus preparata pentru a fi servita mai tarziu ar trebui racita rapid si bagata la firgider. Congeleaza orice nu va fi folosit in urmatoarele 24 de ore si nu le lasa in congelator mai mult de doua luni.
  • Daca bebeluslul tau lasa mancare in bol dupa masa, arunc-o intotdeauna la gunoi. Mancarea care a fost in contact cu saliva (din gura bebelusului sau din lingura) va contine bacterii care se vor multiplica daca este pastrata.
  • Introdu fiecare nou aliment cu grija, nu mai mult de unul pe saptamana pentru a depista la ce are alergie.
  • Asigura-te ca bebe a acceptat majoritatea fructelor si legumelor inainte sa treci la carne.
  • Pregateste legumele la aburi, pentru ca isi pastreaza mai multe vitamine si minerale decat prin fierbere.
  • Foloseste apa ramasa de la gatitul cu abur, laptele matern, laptele formula, supa, iaurtul sau sucul de mere ca sa subtiezi mancarea.
  • Foloseste cereale integrale, branza proaspata, galbenusuri gatite de ou sau cartof dulce pentru a ingrosa mancarea.
  • Ingredientele care le papa majoritatea copiilor cu placere sunt cartoful (in general cartoful dulce), morcovul iar ca fructe: merele, piersidice, bananele. Iaurtul este iar agreat de mai toti copilasii si merge adaugat la mancare pentru gust.

Sfaturi pentru prepararea mancarii lui bebe: ce nu este bine sa faci

  • Nu ii da copilului sub doi ani alune, stafide, popcorn, legume crude, fructe nedecojite sau unt de arahide.
  • Nu ii da copilului sub varsta de un an miere, pentru ca exista riscul de botulism infantil.
  • Nu adauga la mancarea bebelusului sare, zahar sau condimente puternice.
  • Nu ii oferi bebelusului prajituri ca sa nu mai planga.
  • Nu reincalzi mancarea bebelusului mai mult de o sigura data.
  • Nu pastra mancarea ramasa dupa o masa a bebelusului.
  • Nu folosi legume din conserve, foloseste mai degraba din cele congelate.
  • Nu ii oferi copilului sub un an albus de ou pentru ca poate provoca alergii.
  • Nu il forta pe copil sa manance daca nu doreste.

Citeste si Prepararea mancarii bebelusului. Reguli de igiena.

Top 10 retete pentru bebelusi

1. Branzica de vaci cu mar copt

Ingrediente:

  • un mar mare sau 2 mere mici
  • branzica de vaci din 250 ml lapte

Mod de preparare: Se scoate cotorul marului si se pune la copt. Separat se face branzica de vaci din 250 ml de lapte. Dupa ce s-a copt marul se curata de coaja. Pulpa marului copt se amesteca cu branzica de vaci

2. Piure de cartof cu morcovi, carnita si iaurt

Ingrediente:

  • cartofi
  • morcovi
  • carinta
  • iaurt

Mod de preparare: Cartoful si morcovul se fierb. Separat se pune la fiert carnita. La final se amesteca in blender cu putin lapte praf sau matern si o lingurita de iaurt

3. Ciorbita de legume

Ingrediente:

  • un dovelcel potrivit
  • un morcov mai maricel
  • un cartof mare sau 2 cartofi mici
  • o ceapa potrivita
  • 1/2 pastarnac
  • 1/4 telina mica
  • cateva frunze de lestean
  • un pic de bors

Mod de preparare: Se curata legumele si se taie cubulete (mai putin ceapa care se pune intreaga). Se pun la fiert impreuna, se adauga un pic de ulei. Cand au fiert legumele se adauga un pic de bors si se mai dau intr-un clocot La final se adauga frunzele de leustean si se lasa pe aragaz cu focul stins si oala acoperita cu un capac circa 10 min. Se dau in blender si se servesc la bebe pofiticios.

4. Tochitura de pui

Ingrediente:

  • patru inimioare de pui
  • doua pipote
  • doi ficatei
  • doua fasii piept de pui
  • doua rosii mari
  • un ardei verde
  • o ceapa medie
  • patru catei de usturoi
  • o lingura ulei masline
  • patru bobite sare de mare
  • putim patrunjel

Mod de preparare: Inimioarele, pipotele, ficatei si pieptul de pui se spala bine si se curata, si se dau intr-un clocot. Se pune la foc mic o craticioara cu uleiul si 150 ml apa. Se spala, se curata si se taie micut ceapa si ardeiul, si se adauga in craticioara. Se taie marunt inimioarele, pipotele, ficatei si pieptul de pui, si se adauga in craticioara. Se curata usturoilul, se spala, se taie marunt si se adauga si el Rosiile spalate bine, se decojesc, se scot samburii, se paseaza, si se adauga impreuna cu sarea. Cand a scazut sufcient, se adauga patrunjelul spalat, curatat si taiat maruntel.

5. Budinca de mar cu gris

Ingrediente:

  • 200 g iaurt simplu
  • 1 mar ras
  • 1 ou
  • 1 lingura de gris
  • 1 pliculet de zahar vanilat

Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele si se lasa la cuptor cam 35 minute. Dupa varsta de 1 an se poate folosi oul intreg nu doar galbenusul.

6. Musaca de cartofi

Ingrediente:

  • 1 cartof
  • 1 dovlecel
  • lapte
  • carne de pui
  • unt

Mod de preparare: Se fierb cartoful si dovlecelul apoi se face un piure adaugand unt si lapte. Carnea se fierbe si apoi se mixeaza la blender sau se taie bucatele mici. Intr-un vas termorezistent se pune un strat de piure, apoi un strat de carne si la urma iar piure si de da la cuptor 10-15 min. Se serveste caldut. Puteti adauga iaurt sau lapte pt o consistenta mai moale.

7. Mancarica de cartofi cu carne de manzat

Ingrediente:

  • un morocv
  • o ceapa mica
  • albitura
  • un cartof mare
  • o rosie
  • carne de manzat
  • patrunjel verde
  • ulei de masline

Mod de preparare: Morcovul, ceapa si albitura se curata, se dau pe razatoarea mica si se calesc putin il ulei de masline. Cartoful se curata, se taie cubulete si se adauga peste legume impreuna cu apa. Rosia se curata de seminte si coaja si se face suc, care se adapuga si el peste legume. Carnea de manzat se taie cubulete mici si se pune si ea la fiert impreuna cu legumele. Cand au fiert se adauga patrunjelul tocat marunt.

8. Salata de sfecla cu pui

Ingrediente:

  • un sfert de sfecla
  • fasie piept pui
  • o lingurita ulei
  • o jumatate de lamaie

Mod de preparare: Sfecla se curata, se spala, si se pune la fiert. Puiul se opareste separat, si se taie marunt. Cand sfecla a fiert, se da prin razatoarea mica, se amesteca cu uleiul, zeama de lamaie si puiul.

9. Dovlecei cu mei si carne de manzat

Ingrediente: (pentru 2 portii)

2 dovlecei mici

  • 1 morcov mare
  • o ceapa mica
  • 200 g carne de manzat
  • un catel de usturoi
  • 3 linguri de mei
  • patrunjel

Mod de preparare: Morcovul si ceapa se curata si se dau pe razatoarea mica. Se calesc bine in putin ulei, se adauga carnea de manzat taiata cubulete mici si catelul de usturoi intreg. Se adauga apa si putina sare si se lasa la fiert. Cand carnea este fiarta se adauga doveceii curatati de coaja si seminte si taiati cubulete, si meiul. Dupa ce au fiert se adauga si patrunjelul tocat marunt si se mai lasa 5 minute pe foc.

10. Paste cu branza si pepene galben

Ingrediente:

  • o mana de paste din porumb (Nu contin gluten!)
  • branzica de vaci
  • pepene galben
  • 3-4 linguri de iaurt
  • unt

Mod de preparare: Pastele se fierb bine, se scug si se clatesc cu apa rece. Se asaza intr-o craticioara unsa bine cu unt. Separat se face branza de vaci din 500 ml de lapte. Branza obtinuta se amesteca cu iaurtul. Se toarna amestecul peste paste. Se da la cuptor la foc moderat. Cand e gata, se lasa la racit si se amesteca apoi cu pepene galben.

Citeste si despre