Botulismul infantil

/ / Modificat: 2015-05-26
Botulismul infantil

Botulismul infantil este o boala care se caracterizeaza prin ingerarea unei bacterii de catre bebelusi care produce o toxina/otrava in interiorul organismului. Desi este o conditie medicala destul de rara, este esential sa stii sa depistezi semnele acestei boli. Ea poate fi tratata numai daca este descoperita la timp.

Ce este de fapt botulismul infantil?

Botulismul infantil apare atunci cand un copil inghite spori ai bacteriei Clostridium botulinum. Aceasta bacterie se regaseste in gunoaie, murdarie si chiar praf. Cea mai cunoscuta sursa de contaminare este mierea. De aceea, specialistii NU recomanda administrarea mierii in alimentatia bebelusilor pana intr-un an.

La ce varsta este periculos botulismul infantil?

La copii mari si la adulti aceasta bacterie nu pune probleme de sanatate mari chiar daca o contracteaza. Boala afecteaza in special bebelusii intre 3 saptamani si 6 luni, insa exista sanse mari sa devina periculoasa si pentru copiii pana intr-un an. Acestia nu au sistemul digestiv destul de dezvoltat, iar toxina pe care bacteria o produce in organism poate fi extrem de devastatoare.

Simptome si semne ale botulismului infantil

Simptomele acestei boli apar cam intre 3 si 30 de zile dupa ce bebelusul se infecteaza cu bacteria.

Toxina produsa de aceasta bacterie in organism intefereaza cu interactiunea care are loc in mod normal intre muschi si nervi si poate impiedica abilitatea bebelusului de a manca, de a se misca si de a respira.

Constipatia este adesea primul semn al acestei boli. Mergi la medic daca observi ca micutul tau nu a avut scaun de mai mult de 3 zile. Este necesara investigarea, mai ales ca acest semn este un simptom al mai multor boli.

Alte simptome sunt:

  • inexpresivitate faciala;

  • lipsa apetitului alimentar;

  • incapacitatea de a se misca sau miscari lente si putine in raport cu varsta lui;

  • planset greoi si fara lacrimi suficiente;

  • dificultati de inghitire;

  • slabiciune musculara;

  • probleme in a respira.

Cum se trateaza?

Botulismul este tratabil, dar in masura in care este diagnosticat la timp. Acesta se trateaza in spital unde medicii incearca sa limiteze actiunea toxinei in organism.

Daca bebelusul manifesta probleme respiratorii grave, doctorii il vor pune la un ventilator care sa il ajute sa respire mai usor. I se pot administra lichide intervenos pentru a ajuta la hranirea lui daca da semne ca este subnutrit din cauza imposibilitatii de a inghiti.

A aparut o antitoxina botulinica care se injecteaza celor infectati cu scopul de a reduce complicatiile. Antitoxina actioneaza asupra toxinei nocive din corp stopandu-i actiunea distructiva la nivelul organelor. In general aceste antitoxine nu sunt administrate bebelusilor, insa imunoglobulina botulinica intravenoasa se pare ca ajuta la recuperarea mai rapida a acestora.

Cum se poate preveni aceasta botulismul infantil?

  • avand in vedere ca mierea este principala sursa de infectare cu botulism infantil este recomandat sa eviti sa dai copilului sub 1 an miere; de asemenea, evita sa ii oferi orice aliment care contine urme de miere;

  • nici siropul de porumb nu ar trebui administrat bebelusilor sub 1 an;

  • fructele si legumele trebuie foarte bine spalate si date bebelusilor mici fara coaja.

Taguri Miere botulism infantil bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre