Alimente periculoase pentru bebelusi

| | Actualizat: 2013-10-10 13:35:49

Alimentele periculoase in alimentatia bebelusilor trebuie tinute la distanta sau folosite cu precautie, in special in primul an de viata. Chiar si mai tarziu de aceasta varsta exista alimente care sunt riscante pentru sanatatea lui, nu numai din cauza continutului, dar si a consistentei si texturii lor.

Afla care sunt alimente care sunt nesigure pentru bebelus!

Mierea

Mierea este foarte riscanta daca este administrata bebelusilor sub 1 an. Ea poate produce botulism infantil (o intoxicatie grava) din cauza sporilor de Colstridium botulinum pe care il contine. Toxina produsa de acesti spori in corpul bebelusului intefereaza cu interactiunea care are loc in mod normal intre muschi si nervi si poate impiedica abilitatea bebelusului de a manca, de a se misca si de a respira.

Laptele de vaca sau de soia

Nu da bebelusului sa bea altfel de lapte decat cel de san sau praf, cel putin pana la implinirea varstei de 1 an. Sistemul digestiv al copilului este imatur la aceeasta varsta si nu reuseste sa digere proteinele din aceste tipuri de lapte. In plus, acesta nu contine toti nutrientii esentiali pentru a hrani copilul si are si cantitati foarte mari de minerale care pot pune in pericol sanatatea rinichilor.

Legumele bucati

Odata cu inceperea diversificarii alimentatiei vei fi tentata sa ii dai bebelusului tot soiul de legume si fructe bucati. Rontairea lor l-ar putea ajuta sa faca fata si durerilor gingiilor provocate de eruptia dentara. Dar acestea sunt foarte periculoase pentru ca exista riscul inecarii cu alimente. Da-i alimentele sub forma de piure sau cat mai fierte pentru a evita acest pericol.

Alimente alergene

Alimentele cu grad alergen ridicat trebuie introduse cu precautie in alimentatia bebelusilor. Ele nu sunt foarte sigure si pot declansa reactii adverse periculoase. Printre acestea se numara nucile, alunele, oua, peste, soia, produsele cu gluten etc. Introdu-le pe rand si in cantitati foarte mici si asteapta sa vezi reactia micutului. Sau poti aplica regula de 4 sau 7 zile, o metoda simpla si la-ndemana pentru a depista alergiile si sensibilitatile copilului la anumite alimente cand incepi diversificarea alimentatiei.

Untul de arahide

Untul de arahide intra in categoria alimentelor cu grad alergen mare si este periculos si din punct de vedere al texturii si consistentei. Este lipicios si greu de mestecat si inghitit, ceea ce il predispune la inecare.

Alimentele sarate

Sarea nu este recomandata bebelusilor. Nu uita ca multe legume contin in mod natural sare si ca si alte alimente cu care il hranesti o pot contine. De aceea, este contraindicat sa mai adaugi si tu. Rinichii bebelusilor suporta greu sarea si ii poate afecta. De asemenea, ea a fost asociata cu diabetul la maturitate.

Alimente cu nitrati

Nu exagera cu sfecla, spanacul, fasolea verde, morcovii si alte legume care contin nitrati! Deoarece bebelusii au un sistem digestiv insuficient maturizat, nu trebuie sa ii administrezi anumiti nutrienti foarte des. Un exces nitrati este toxic si declanseaza o intoxicatie la sugari numita metemoglobinemie infantila acuta. Aceasta impiedica sangele sa absoarba oxigenul.  

Prajeli

Nu da copilului nici macar sa guste din alimente prajite. Mai bine opteaza pentru alimente la gratar! Odata ce il inveti cu gustul prajelilor cu greu il vei dezvata mai tarziu. In plus, acestea sunt extrem de periculoase pentru sanatate.

Peste gras sau cu metilmercur

Pestele devine periculos pentru sanatatea bebelusului daca ii este dat prea devreme si in cantitati periculoase. De asemenea, si tipul de peste conteaza foarte mult pentru ca unele contin metilmercur, care poate fi toxic si poate pune in pericol sanatatea acestuia. Cele mai indicate tipuri de peste sunt cele slabe si cu continut mic de metilmercur (dorada, morun) si pot fi introduse incepand cu varsta de 6 luni. Nu ii da bebelusului niciun aliment solid pana la varsta de 6 luni daca il alaptezi, nici macar apa. Laptele matern contine toti nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii pana la aceasta varsta.

Citeste si despre