Probabil ca gandesti ca micutul tau nu are cum sa aiba probleme cu alimentatia pentru ca mananca exact cat i-a recomandat medicul pentru varsta lui. Atentie, chiar daca micutul mananca doza zilnica recomandata de mancare nu inseamna ca si asimileaza toate elementele nutritionale. Pot aparea situatii in care acesta mananca tot, dar nu asimileaza nutrientii.
Cele mai vinovate sunt anumite boli si afectiuni care impiedica absorbtia vitaminelor si mineralelor sau a altor nutrienti esentiali. Printre cele mai frecvente sunt fibroza chistica, boala celiaca sau tulburarile metabolice. Si infectiile sau parazitii pot impiedica asimilarea substantelor nutritive in organism.
Greutate mica si probleme de crestere
O alimentatie insuficienta conduce inevitabil la probleme de crestere. Bebelusul este masurat, cantarit si consultat in raport cu anumiti parametri de crestere si dezvoltare pentru varsta lui. Daca micutul nu este hranit cum trebuie apar diferente in modelul de crestere: are o greutate mai mica sau nu a crescut suficient.
Greutatea bebelusului are tendinta sa fluctueze in primul an de viata. Ingrijorarea apare atunci cand copilul scade constant in greuate sau nu acumuleaza pe o perioada de 3 luni consecutive.
Bebelusul care nu se hraneste cum trebuie are dificultati in atingerea unor abilitati si aptitudini specifice varstei: nu se poate rasuci de pe o parte pe alta, nu sta in fundulet, nu se ridica in picioare si nu poate sa mearga. Sau cel putin nu poate sa faca aceste lucruri la varsta la care trebuie. Ei sunt slabiti din cauza deficientei de substante nutritive esentiale si nu au forta necesara pentru a se aventura in astfel de experiente.
Iritabilitate sau somnolenta
Bebelusul cu deficiente nutritionale este mai tot timpul iritat, apatic, fara pofta si chef de joaca. Acesta este incapabil sa se uite in ochii tai (sa mentina contact vizual) si nu manifesta interes pentru lucrurile din jur. De asemenea, se misca destul de lent si depune eforturi in a face miscari, fiind foarte slabiti.
Somnolenta este un alt semn care arata ca micutul tau este letargic si nu se hraneste suficient. Daca observi ca vrea sa doarma mereu sau ca nu isi poate tine ochii deschisi de somn atunci consulta un medic.
Chiar daca bebelusul este alaptat sau hranit cu alimente solide, el trebuie sa ude sau sa murdareasca mai multe scutece intr-o zi.
Insa monitorizarea scutecelor la copii este mai utila pentru a-ti da seama daca bebelusul este hranit cum trebuie si asimileaza vitaminele in organism atunci cand il hranesti la san. Acesta ar trebui sa ude cel putin 6 scutece pe zi. Scaunul trebuie sa fie consistent si trebuie sa aiba loc zilnic (uneori si de 4 ori pe zi).
Urina inchisa la culoare
Acest semn poate fi urmarit in special in timpul alaptarii. Urmareste cu atentie urina bebelusului tau. Daca aceasta este foarte inchisa la culoare (galbui inchis sau maroniu) inseamna ca este deshidratat. In primele 6 luni hidratarea se face exclusiv prin alaptarea la san la san. Daca apare aceasta problema inseamna ca micutul nu primeste suficient lapte si prin urmare nu asimileaza suficiente substante nutritive pentru cr
Anemia este o boala provocata de lipsa de fier din organism. La bebelusi doza zilnica recomandata de fier este furnizata prin laptele matern. Bebelusii se nasc cu o cantitate insemnata de fier in organism, insa aceasta trebuie "realimentata" constant prin dieta. Bebelusii care nu asimileaza suficient fier din alimentatie devin anemici.
Anemia la bebelusi se manifesta prin somnolenta, oboseala (chiar si in timpul alaptari), paloare sau ritm cardiac accelerat chiar si cand e in stare de repaos.