Daca si bebelusul tau s-a nascut prematur probabil ca si tu esti emotionata cu privire la venirea lui acasa, la felul in care o sa ai grija de el si cum o sa decurga lucrurile. Pe bebelusul tau nascut prematur vei putea sa-l aduci acasa atunci cand se hraneste corespunzator, a luat in greutate constant si a demonstrat medicilor din maternitate ca in general este bine.
Acest lucru se va intampla atunci cand va implini 36 de saptamani dupa conceptie sau cantareste aproximativ 1750g. Daca bebelusul tau s-a nascut inainte de 30 de saptamani, s-ar putea sa nu poata sa vina acasa pana cand a implinit 40 de saptamani dupa conceptie sau chiar mai tarziu.
Majoritatea parintilor, ca si tine, sunt incantati sa-si aduca bebelusul acasa.
Alaptarea copilului nascut prematur
Alaptarea continua sa fie cea mai buna metoda de a-ti hrani copilul. Lasa-l sa se hraneasca de cate ori vrea si trezeste-l pentru o masa in plus daca doarme mai multe de 4-5 ore pe noapte El va avea nevoie de hranire in timpul noptii pentru mai mult timp decat te-ai fi asteptat pentru ca trebuie sa recupereze mult.
Bebelusul va petrece ceva timp doar uitandu-se la tine, fara sa suga sau poate suge la san doar pentru a se obisnui cu el. Acest lucru iti va mari cantitatea de lapte si iti va da cateva momente de pace si relaxare in zilele foarte agitate.
Specialistii recomanda sa alaptezi copilul cel putin pana la 6 luni.Cu toate acestea, bebelusul nascut prematur va avea nevoie sa fie alaptat mai mult timp.
Unii bebelusi au nevoie de oxigen in plus, chiar daca doctorul le-a dat voie mamicilor sa il ia acasa. Daca acesta este cazul, pediatrul sau o asistenta te va vizita in mod regulat in acest scop.
Reducerea riscului "mortii in patut":
Exista mai multe modalitati prin care poti reduce riscul "mortii in patut":
• Pentru primele sase saptamani lasa-l sa doarma in aceeasi camera cu tine.
• Asigura-te ca ii este sufiecient de cald atunci cand doarme, dar si ca nu ii este prea cald. Daca transpira sau burtica pare prea calda la atingere, mai renunta la o parte din lenjeria de pat. Poti cumpara un termometru pentru camera pentru a monitoriza temperatura (care ar trebui sa fie cam la 18 grade Celsius).
• Pune-l sa doarma pe spate, cu talpile aproape de tablia patului.
• Prinde cearceafurile bine de pat pentru a reduce riscul ca in timpul noptii sa se infasoare in ele.
• Daca ti se pare ca se simte rau, contacteaza-ti doctorul imediat.
• Nu-l lasa sa doarma prea mult fara sa il alaptezi.
• Tine minte ca fumul de tigara reprezinta unul dintre cele mai mari pericole.
Fumatul
Fumul de tigara la tine acasa , din partea ta sau a partenerului sau a oricui altcuiva, face ca "moartea in patut" sa fie mai probabila. Moartea in patut este mai frecventa in cazul bebelusilor cu greutate mica sau foarte mica la nastere, asa ca trebuie sa ai multa grija. Fumatul predispune copilul si la astm sau infectii ale urechii.
Vizitatorii
Nu il expune pe bebelusul tau la boli daca poti sa eviti acest lucru. Atentioneaza-i pe vizitatori sa nu vina in contact cu bebelusul tau, sau sa nu vina in vizita deloc, daca au boli contagioase (gripa, pojar etc).
Acest lucru este deosebit de important daca il hranesti pe bebelus cu lapte formula, el neavand un sistem imunitar bine pus la punct.