Socializarea la bebelusi. Cand isi face copilul primii prieteni?

| | Actualizat: 2013-02-13 10:34:15

Bebelusii socializeaza cu cei din jurul lui intr-o multime de feluri, chiar daca nu poate vorbi si nu poate interactiona foarte mult. De la zambete, gangureli, scancete si balbaieli, pana la primele cuvinte micutul incearca sa iti transmita ganduri. Insa multi parinti se intreaba cand apare de fapt socializarea bebelusului si mai ales cand isi face acesta primii prieteni.

Socializarea la bebelusi

Noi interpretam adesea prietenia doar prin prisma schimbului de replici, lucruri, sfaturi si alte astfel de repere care fac 2 oameni sa fie numiti prieteni. De asemenea, acordam o foarte mare importanta limbajului in ceea ce priveste legarea unei prietenii. Insa chiar si fara a sti sa mearga foarte bine sau sa lege 3 cuvinte, bebelusul isi poate face prieteni.

Socializarea este o aptitudine pe care bebelusii o invata si o imbunatatesc prin interactiunile cu ceilalti copii, dar si cu adultii. Da, chiar si atunci cand au 1 saptamana, 1 luna sau 1 anisor. Inca din primele luni de viata bebelusii sunt apti sa raspunda la emotiile celorlalti.

De aceea, este important sa vorbesti cu copilul tot timpul si sa il implici in discutii despre tot ceea ce faci. Cum iti raspunde el? Prin zambete, plans, chicoteli, scancete, gangureli sau balbaieli in functie de cat de maricel este.

Din momentul in care se nasc, bebelusii raspund celorlalti atunci cand vorbesc cu el. Abilitatea lor de a socializa este destul de limitata pana in jurul varstei de 1 an, perioada in care se concentreaza mai mult sa descopere ce poate si ce nu sa faca de unul singur – ca abilitatea de a apuca si de a ridica obiecte, de a se ridica in picioruse, de a merge singurel, de a spune primele cuvinte etc. Pana la 12 luni va parea chiar a fi un copil antisocial.

Totusi, psihologii considera ca bebelusii au, chiar si pana la 12 luni, anumite comportamente care stau la baza relatiei de prietenie cu alti copii:

  • se uita atent unul la altul;

  • se ating reciproc;

  • se tin de manute (cel putin isi intind mana unul altuia);

  • isi zambesc etc.

La ce varsta isi face bebelusul primii prieteni?

Dupa varsta de 1 an, cand capata independenta in miscari, imprietenirea cu alti copii devine mai facila si ia contur adesea la locul de joaca. Pentru ca el va fi interesat de alti copii care fac ceea ce face si el sau care au interese comune cu el. De exemplu, micutul tau va fi interesat sa socializeze cu un copil care are un robotel Spiderman, daca lui ii place aceasta jucarie foarte mult.

Insa abia jurul varstei de 2 ani, copilul va descoperi placerea de a interactiona cu alti copii si se poate spune ca va avea primii prieteni. Deja capata o autonomie in miscari si nu mai depinde de parinti pentru a merge sau pentru a capata jucaria aflata pe masuta. Se va descurca singur. Va descoperi ce inseamna sa ai un mic prieten. Insa nu va sti cum anume sa o faca la aceasta varsta.

Insa nu va fi usor, pentru ca totodata aceasta varsta coincide cu o perioada a negatiei si a descoperirii propriei persoane si a intereselor proprii. Va fi destul de posesiv, va spune un "nu" categoric la tot ce nu ii convine si va dori ca el sa fie in centrul atentiei tale. El crede ca toata lumea simte si face ca el si sentimentele celor din jur conteaza mai putin.

Aici intervii tu, care ai rolul principal in a-l ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale si sa isi faca prieteni mai usor. El are nevoie de perioade de proba si de adevarate "lectii" de socializare, precum si de indrumari despre cum sa imparta jucariile cu ceilalti copii, cum sa empatizeze cu ei si astfel va deveni cel mai bun partener de joaca si totodata prieten. Ai putea observa ca de acum copilul va fi foarte atent la tot ceea ce fac copiii din jurul lui, ba chiar l-ai putea surprinde petrecand foarte mult pur si simplu holbandu-se la ei.


Incepand cu varsta de 3 anisori, copiii incep sa priceapa ce inseamna sa ai un tovaras de joaca si chiar un prieten. Este o varsta la care apar prietenii imaginari ai copilului, iar tu trebuie sa stii cum sa tratezi aceasta situatie. Tot de tine depinde sa ii insufli valorile prieteniei si regulile ei, deoarece prietenia se invata, iar tu esti cel mai indicat profesor in a o preda.

Citeste si despre