Avocado este un fruct bland cu sistemul digestiv imatur al bebelusului, de aceea, multi medici il recomanda printre primele alimente solide care trebuie introduse in meniul bebelusului odata cu diversificarea. La fel ca si marul sau para, fructul de avocado are o textura fina si cremoasa, pe placul bebelusului.
Tine cont de varsta copilului, de mesele la care trebuie servit, dar si de modul in care il asociezi cu alte alimente atunci cand introduci avocado in meniul celui mic! Invata si cum sa alegi un avocado copt si numai bun de savurat de bebelusul tau!
Cand il introduci in alimentatie?
Avocado poate fi ca primul aliment solid cu care incepi diversificarea alimentatiei bebelusului, intrucat nu irita stomacul, are un risc alergic scazut si este usor de digerat. Varsta de 6 luni este numai potrivita pentru ca micutul sa se bucure de beneficiile acestui fruct miraculos pentru sanatate.
Indiferent de tipul de lapte pe care il primeste bebelusul - matern sau formula - diversificarea nu trebuie sa inceapa mai devreme de 6 luni.
Cu cat il introduci mai repede in meniul diversificat al bebelusului, cu atat reduci riscul ca acesta sa strambe din nas mai tarziu la preparatele care il contin. Avocado nu este cel mai savuros si aromat fruct. Daca nu este obisnuit de mic cu gustul lui, exista riscul ca, pe masura ce-si formeaza propriile preferintele alimentare, sa il excluda din meniu.
Ce vitamine si minerale contine?
Avocado este unul din fructele-minune pe care natura ni le daruieste si de ale caror beneficii copilul poate beneficia inca din primul moment in care incepe sa testeze alimentele solide. Este o excelenta sursa de grasimi sanatoase, acizi grasi esentiali si antioxidanti, nutrienti atat de importanti pentru sanatatea inimii si absorbtia nutrientilor din alimente in organism.
Fibrele si proteinele sunt alte substante nutritive pe care avocado le contine din plin si care au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal lent si in combaterea constipatiei. Fructul de avocado ramane insa un adevarat izvor bogat de vitamine si minerale esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copilului:
Vitamine:
- Vitamina A;
- Vitamina B1, B2, B3 si B9 (acid folic);
- Vitamina E;
- Vitamina K.
Minerale:
- Potasiu;
- Magneziu;
- Calciu;
- Fosfor;
- Fier;
- Zinc.
Avocado are si alte beneficii asupra sanatatii bebelusului. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- reglarea nivelului colesterolului din sange;
- imbunatatirea vederii si combaterea afectiunilor oculare;
- prevenirea cancerului;
- intarirea sistemului osos;
- prevenirea anemiei;
- scaderea riscului de obezitate.
Cum alegi un avocado bun?
Exista foarte multi parinti care se pacalesc usor atunci cand cumpara avocado si fie este prea crud si nu il pot servi copilului, fie este prea copt sau alterat si nu mai este bun de consum. Un avocado bun este cel care indeplineste urmatoarele caracteristici:
- este moale la atingere, pe toata suprafata lui. Totusi, fructul ar trebui sa-si pastreze consistenta - cu alte cuvinte, nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare;
- are o culoare verde inchis (inseamna ca este copt). In cazul in care nu planuiesti sa i-l oferi copilului in ziua respectiva sau a doua zi, poti cumpara si un avocado ceva mai crud, intrucat se va coace in mod natural, in doar cateva zile;
- nu are nicio pata pe suprafata cojii - nu este batut, nu are zgarieturi sau alte urme care pot grabi alterarea.
Daca te-ai ales cu cateva fructe de avocado mai crude decat ti-ai fi dorit, grabeste coacerea lor introducandu-le intr-o punga de hartie. Avocado este perfect copt atunci cand este usor moale la atingere, iar coaja i se curata usor, fara efort.
La ce mese introduci avocado?
La fel ca si celelalte fructe din meniu, avocado trebuie introdus in alimentatia copilului in cadrul meselor de dimineata. Gustarea din jurul orei 10 este cea mai potrivita pentru servirea unei portii hranitoare de avocado amestecat cu alte fructe delicioase. Poate fi introdus in meniul zilnic al copilului, atat timp cat ai grija sa respecti portiile recomandate de medic, pentru a evita excesul de calorii si cresterea exagerata in greutate.
Cum pregatesti si servesti avocado?
Avocado este printre putinele fructe care se servesc doar in stare cruda. Nu trebuie preparat termic niciodata, intrucat isi pierde toate substantele nutritive pentru care este atat de laudat.
Avocado se serveste fara coaja, sub forma de pasta sau piure, amestecat cu alte fructe. Portiile oferite bebelusului trebuie sa fie reduse cantitativ, intrucat fructul este extrem de caloric. Un avocado contine 322 de calorii.
Pe masura ce copilul creste, avocado poate fi servit si ca gustare sau finger food, intrucat este usor de consumat. Bebelusul nu risca sa se inece, intrucat fructul are o textura moale si cremoasa. Fructul care ramane poate fi depozitat in frigider, in coaja si cu sambure atasat, insa nu mai mult de 1-2 zile.
Cu ce alte alimente poti asocia avocado?
La inceputul diversificarii, avocado se poate combina cu alte fructe cu textura asemanatoare: banane, pere, mere, piersici, mango etc. Insa pe masura ce bebelusul creste, iar meniul i se diversifica si incep sa ii iasa dintisorii, ii poti introduce avocado in salatele de legume pe care le pregatesti special pentru el.
Carnea de pasare, in special de pui, se poate combina cu avocado in retetele pentru copii, insa doar in momentul in care primesti acordul medicului pentru introducerea carnii in alimentatie.
Retete cu avocado pentru bebelusi
6-7 luni
Biscuiti cu mar, mango si avocado
Piure de avocado cu piersica
Piure de banana si avocado
7-8 luni
Branzica cu avocado
Piure de avocado si prune
Tu ai incercat sa oferi bebelusului tau avocado pana acum? La ce retete si combinatii cu avocado a reactionat cel mai bine pana cum? Invata-ne sa strecuram cu succes fructul de avocado in meniul bebelusului, in sectiunea de comentarii de mai jos!