Cand si cum poti introduce condimentele in alimentatia bebelusului

| | Actualizat: 2017-06-26 10:58:40

Introducerea condimentelor in alimentatia bebelusului trebuie sa tina cont de 3 caracteristici esentiale: varsta, tipul de condimente si cantitatea. Exista parinti care condimenteaza din plin mancarea oferita bebelusului, din dorinta de a o face mai gustoasa si mai agreabila pentru copil, in timp ce altii evita orice condiment, de teama de a nu irita stomacul in plina dezvoltare al micutului. Exista condimente care sunt interzise bebelusilor si mirodenii care pot aromatiza cu succes preparatele copilului sub 1 an.

La ce varsta poti introduce condimentele in alimentatia bebelusului?

Exista inca multe dezbateri cu privire la ce alimente sau condimente sa introduci sau nu in meniul copilului aflat la inceputul diversificarii. Insa majoritatea specialistilor este de acord cu privire la un lucru: mancarea bebelusilor nu trebuie sa fie fada si lipsita de gust! Totusi, sarea si zaharul nu trebuie introduse in alimentatia copilului inaintea varstei de 1 an. Evita sa le folosesti si dupa aceasta varsta si chiar in alimentatia intregii familii.

Nutritionistul Vandana Sheth, purtator de cuvant al Academiei Americane de Nutritie si Dietetica, indruma parintii sa aromatizeze mancarurile copilului cu mirodenii, inca de la varste fragede: "Este o idee foarte buna ca mirodeniile sa se introduca in alimentatia bebelusilor si copiilor mici. Se pot incerca o varietate de ierburi aromatice si condimente, nu doar pentru gustul lor, ci si pentru continutul bogat de antioxidanti pe care-l ofera".

Si pediatrul gastroenterologist Anca Safta, asistent profesor la Universitatea din Maryland, SUA, promoveaza introducerea condimentelor in alimentatia timpurie a bebelusului. Medicul sustine ca trebuie sa se faca o diferenta clara intre condimentele iuti sau intepatoare si ierburile aromatice. Cele nepicante, usor aromatice, pot fi introduse in alimentatia bebelusilor dupa varsta de 6 luni.

Alti medici recomanda introducerea condimentelor dupa varsta de 8 luni, pentru a evita iritarea mucoasei gastrice si posibilele reactii alergice. Insa daca bebelusul reactioneaza bine la alimentele solide pe care le introduci in diversificare si nu manifesta sensibilitati gastrice sau alergii frecvente, acestea pot fi introduse, treptat, si mai devreme.

Ce beneficii au pentru sanatatea copilului?

Condimentele nu sunt folosite doar pentru aroma lor placuta si delicioasa, ci si pentru proprietatile nutritive bogate pe care le au si a beneficiilor medicinale asupra organismului, avand puternice efecte:

antioxidante;
• anticancerigene;
• antimicrobiene;
• antiinflamatoare (calmante);
• antivirale;
• imunostimulatoare;
• detoxifiante.

    In plus, condimentele indulcesc ori sareaza in mod natural mancarurile. Un lucru foarte important, avand in vedere ca sarea si zaharul nu trebuie oferite copilului inainte de 1 an. Si chiar si dupa aceasta varsta, se recomanda evitarea lor. . Consumate in mod abuziv, sarea si piperul pot conduce, pe termen lung, la aparitia unor probleme severe de sanatate - hipertensiune arteriala, obezitate, diabet, afectiuni digestive etc.  

    Ce condimente se pot introduce in diversificarea alimentatiei bebelusului?

    Chiar daca ai "verde" la condimentat mancarurile bebelusului, este recomandat sa eviti mirodeniile foarte picante, care pot irita stomacul si pot determina aparitia efectelor indigeste.

    Evita sotimentele de tipul celor obtinute din ardei iute - paprika sau boia iute, pudra de chili etc. -, intrucat sunt iritante pentru mucoasa gastrica, chiar si in cantitati foarte mici. Indiferent ca sunt introduse in stare naturala sau uscate (ramane la latitudinea parintilor), trebuie alese, la inceput, doar acele condimente sau mirodenii a caror textura este "prietenoasa" cu sistemul digestiv al copilului.

    Potrivit pediatrului gastroenterologist Anca Safta, printre condimentele recomandate imediat dupa varsta de 6 luni, se numara:

    • scortisoara;
    • nucsoara;
    • turmericul;
    • ghimbirul;
    • coriandrul;
    • mararul;
    • chimenul.

      Printre alte condimente recomandate de specialisti pentru a fi introduse cu masura sub varsta de 1 an, dar si cu atentie la reactiile copilului in urma consumului lor, se numara:

      • vanilie;
      • piper;
      • usturoi;
      • rozmarin;
      • oregano;
      • anason;
      • busuioc;
      • salvie;
      • cimbru;
      • menta;
      • cardamom;
      • pudra curry.

        Condimentele si ierburile aromatice trebuie sa respecte aceleasi reguli si aceeasi atentie in alimentatia copilului ca orice alt tip de aliment nou.

        "Este important sa fim atenti, intrucat unii copii pot fi mai sensibili la unele condimente si ierburi aromatice decat altii. La fel ca in cazul oricarui alt aliment nou, trebuie sa le introducem pe rand si sa asteptam cateva zile pana la introducerea unuia nou, pentru a observa reactiile organismului", sustine Vandana Sheth, referindu-se la regula de 4 zile in diversificarea alimentatiei.

        Cum asociezi condimentele cu alimentele in meniul copilului?

        Pentru mai multa savoare, dar si pentru a evita efectele indigeste, este recomandat sa inveti sa asociezi corect condimentele cu alimentele pe care le folosesti in mancarurile preparate pentru bebelus.

        Iata ce mirodenii se potrivesc cu unele dintre cele mai consumate alimente, la inceputul diversificarii:

        Legume

        Dovleac - vanilie, nucsoara, scortisoara, ghimbir;
        Morcovi - busuioc, usturoi, scortisoara;
        Cartofi dulci - nucsoara, scortisoara, cardamom;
        Cartofi albi - marar, rozmarin, piper, usturoi;
        Fasole verde - usturoi.

          Fructe

          Mere - scortisoara, vanilie, ghimbir, scortisoara, nucsoara;
          Pere - scortisoara, menta, vanilie;
          Banane - ghimbir, vanilie, scortisoara.

            Carne

            Pui sau curcan - scortisoara, coriandru, busuioc, piper, oregano, usturoi, salvie, rozmarin, cimbru;
            Vita - usturoi, piper, zeama de portocale.

              Cereale

              Paste fainoase - oregano, busuioc, piper, usturoi;
              Ovaz - scortisoara, nucsoara, vanilie;
              Orez - scortisoara, nucsoara, vanilie, ghimbir, cardamom;
              Quinoa - scortisoara, nucsoara, vanilie, busuioc, oregano, piper, usturoi, ghimbir.

                Lactate

                Iaurt - scortisoara, vanilie, menta, nucsoara, ghimbir, cardamom.

                  Esti de acord cu folosirea condimentelor in asezonarea mancarurilor oferite la inceputul diversificarii? Crezi ca sunt iritante pentru stomac? Care sunt mirodeniile care sunt pe placul micutului tau si in ce preparate delicioase le adaugi? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                  Citeste si despre