Regula de 4 zile in diversificarea alimentatiei la bebelusi

/ / Modificat: 2014-11-14
Regula de 4 zile in diversificarea alimentatiei la bebelusi

Regula de 4 zile este o metoda simpla si la-ndemana pentru a depista alergiile si sensibilitatile copilului la anumite alimente cand incepi diversificarea alimentatiei.

Regula de 4 zile in diversificarea alimentatiei bebelusului este un tip de "test" de verificare a posibilelor reactii alergice sau sensibilitati digestive pe care le poate manifesta copilul odata cu introducerea de alimente noi in meniu. Desi majoritatea parintilor se teme cel mai mult de reactiile alergice ale alimentelor solide introduse la inceputul diversificarii, specialistii avertizeaza ca exista si alte tipuri de probleme gastrointestinale pe care le poate manifesta bebelusul atunci cand degusta un aliment nou.

Cum se aplica regula in alimentatia bebelusului?

Regula de 4 zile trebuie aplicata inca de la primul aliment solid nou introdus in meniu. Are rolul de a testa gradul de toleranta pe care sistemul digestiv sau imunitar al copilului il are fata de textura si continutul nutritional al respectivului aliment.

Iata un exemplu care explica foarte bine cum se aplica: daca primul aliment solid cu care incepi diversificarea alimentatiei bebelusului este marul, regula spune ca trebuie sa ii oferi exclusiv mar (ca aliment solid) timp de 4 zile, consecutiv, pentru a vedea exact cum reactioneaza organismul. Este foarte important sa nu se mai introduca niciun alt aliment solid nou in paralel cu acesta. In cazul in care introduci, in paralel cu marul, alt aliment nou, sa spunem para, nu vei mai sti de la care dintre aceste alimente ar putea aparea eventualele reactii alergice sau indigeste.

Introducerea graduala, pe rand, a fiecarui aliment in parte, face mai usor procesul de observatie si selectia alimentelor bine tolerate de organismul copilului.

De ce 4 zile?

Majoritatea reactiilor alergice apare imediat dupa consumul unui aliment nou sau in cateva ore dupa aceea. Exista si situatii in care acestea isi pot face aparitia si in 2-3 zile. In plus, exista si alte reactii digestive care pot aparea in urma consumului unui aliment nou, cum sunt cele indigeste:

  • crampe abdominale;
  • balonare;
  • varsaturi;
  • diaree.

Diversificarea alimentatiei bebelusului incepe in general de la 6 luni incolo. In acest caz, trebuie sa astepti 4 zile pentru fiecare aliment solid nou introdus. Insa pentru mamicile care incep diversificarea mai devreme, de pe la 4-5 luni, specialistii sustin ca este bine sa astepti 7 zile intre 2 alimente solide, deoarece cu cat sunt mai mici cu atat sunt mai predispusi la probleme digestive si reactii alergice.

Care este rolul regulii si cum functioneaza?

Aceasta regula este esentiala mai ales daca ai in familie un istoric familial cu cazuri de alergie. Ea functioneaza si ca o "dieta de eliminare", pentru ca pe masura ce vei descoperi alimente care creeaza reactii alergice micutului tau, le vei adauga pe lista de alimente pe care sa nu le mai dai copilului.

Aspecte importante de care sa tii cont in regula de 4 zile

Prima data cand oferi copilului un aliment nou, ofera-i-l dimineata sau la pranz. In acest fel, in cazul in care bebelusul are vreo reactie alergica severa, vei putea interveni imediat. In situatia in care ii oferi alimentul seara, inainte de culcare, exista riscul ca simptomele sa se manifeste pe timpul noptii si sa-i puna sanatatea si viata in pericol. In plus, daca exista urmari indigeste ale acestor alimente, copilul nu va dormi deloc si te va tine treaza pana dimineata.

Un alt lucru important de stiut despre aceasta regula este ca alimentele care trec "testul" de toleranta digestiva vor putea fi asociate cu un aliment solid nou pe care vrei sa-l testezi prin regula. De exemplu, daca merele si perele trec testul de verificare, iar acum aplici regula de 4 zile la banana, nu inseamna ca trebuie sa hranesti copilul, 4 zile, doar cu banane. Poti combina bananele cu merele si perele, intrucat stii deja despre ele ca sunt sigure pentru sanatatea celui mic.

Pe masura ce depistezi alimentele la care copilul manifesta o sensibilitate crescuta sau alergii, incepe sa scrii o lista cu ele, astfel incat sa stabilesti asa-numita "dieta de eliminare". Te va ajuta in perioada cresei sau gradinitei, dar si atunci cand iti vei angaja o bona si va trebui sa-i lasi indicatii cu privire la ce are voie sa consume copilul si ce nu.

Notandu-le pe parcurs ce le descoperi, nu vei omite niciunul si vei evita ca cel mic sa fie in pericol atunci cand este lasat in grija altcuiva.

De la ce varsta poti inceta sa mai aplici regula de 4 zile la copii?

Pana la varsta de de 10 luni vei fi introdus deja o multime de alimente noi si vei fi depistat o multime de alimente care declanseaza alergii sau reactii digestive neplacute. De aceea, medicii sustin ca de la aceasta varsta, regula de 4 zile poate fi eliminata din rutina alimentara.

De acum inainte nu inseamna ca poti introduce alimente noi fara nicio grija. Trebuie in continuare sa supervizezi recatiile copilului, mai ales la alimentele cu potential alergen mare la copii.

Daca insa ai un istoric familial cu alergii atunci este mai bine sa pastrezi regula de 4 zile pana la implinirea varstei de 1 an a copilului la toate alimentele noi pe care i le dai.

Care sunt simptomele alergiilor si cand trebuie sa mergi cu bebelusul la medic?

Cele mai multe reactii alergice apar la consumul alimentelor cu grad alergenic crescut:

  • lapte integral de origine animala;
  • peste;
  • oua;
  • fructe oleaginoase (alune, migdale, nuci etc.);
  • fructe de mare;
  • soia etc.

Insa orice aliment poate deveni alergenic pentru copil, de aceea, este indicat sa fii atenta la cele mai frecvente simptome ale alergiilor:

  • diaree;
  • urticarie (eruptii cutanate);
  • varsaturi;
  • crampe abdominale;
  • umflare sau invinetire a fetei;
  • dificultati de respiratie (sufocare);
  • lesin.

Eruptiile cutanate, diareea, crampele sau varsaturile dispar la scurt timp dupa scoaterea alimentului-problema din meniu. Insa cele de tipul umflarii sau invinetirii la fata sau problemelor de respiratie pot anunta un soc anafilactic care necesita ingrijire medicala de urgenta.

Socul anafilactic apare adesea imediat dupa consumul unui aliment alergenic sau in cateva ore dupa aceea si poate pune in pericol viata copilului. Cel mai indicat este sa fii precauta si atenta la orice reactie pe care organismul copilului o are dupa consumul unui aliment nou si sa respecti indicatiile cu privire la varsta potrivita pentru introducerea acestora in diversificare.

Tu ai respectat regula de 4 zile in diversificarea alimentatiei bebelusului? Prin ce metode ai urmarit posibilele reactii alergice sau ale intolerantei digestive si cum ti-ai dat seama care aliment a fost "de vina" pentru producerea acestor simptome? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Diversificare alimentatie sugari Alimente alergene copii Alergiile la bebelusi Alergii mancare copii

Articole recomandate

Citeste si despre