Masa de fructe la bebelusi

| | Actualizat: 2017-06-23 17:08:48

Fructele sunt introduse in alimentatia bebelusului in momentul in care se incepe diversificarea alimentatiei. Desi majoritatea sunt benefice pentru sanatatea bebelui, exista anumite reguli cu privire la mesele care le contin si la tipurile de fructe care se dau micutului.

La ce varsta se introduc fructele in alimentatia bebelusului?

Indiferent daca este alaptat sau primeste lapte formula, in primele 6 luni bebelusul nu are nevoie de niciun aliment solid. Incepand cu aceasta varsta poti sa introduci treptat fructe.

Fructe crude sau gatite?

Inainte ca micutul sa implineasca 8 luni, medicii recomanda ca fructele sa fie in general gatite. Exceptie de la aceasta regula fac: banana, avocado, papaya, mango sau kiwi. Textura lor nu dauneaza digestiei copilului. Ele pot fi doar curatate si pasate spre a fi consumate.

Ce fructe trebuie evitate?

In general, toate fructele sunt bune si sanatoase. Singura regula cu privire la ele este sa eviti sa ii dai copilului fructe din categoria citrice pana la varsta de 1 an. Ele sunt destul de acide pentru stomacelul lui sensibil, care este in proces de adaptare la alimentatia solida.

Principalele fructe in alimentatia bebelusului si modul lor de utilizare

Avocado – un fruct care poate fi introdus timpuriu in alimentatia micutului. Este o alegere grozava pentru prima oara cand ii dai fructe pentru ca textura si consistenta permit o adaptare mai usoara.

Merele pot fi introduse intre 6 si 8 luni si reprezinta o alegere nutrionala excelenta pentru micut. Se pot prepara in mai multe feluri, extrem de usor si sunt foarte bine tolerate de copii. Poti mixa merele cu cereale sau biscuiti.

Bananele sunt alte fructe a caror textura si consistenta permit introducerea lor timpurie in meniul bebelusilor. In jur de 6-8 luni poti incepe sa ii dai banana facuta piure. Se pot combina usor cu biscuiti sau cu alte fructe si reprezinta un aliment bogat in nutrienti esentiali, in special potasiu si fier.

Caisele sunt si ele o optiune de introdus intre 6-8 luni. Sunt foarte sanataose si gustoase si bogate in beta caroten, vitamina A si C. Cele mai potrivite caise sunt cele care sunt de culoare galben-portocaliu si sunt usor moi la atingere. Ele pot fi consumate sub forma de piure, fierte sau coapte la cuptor.

Tot in jurul varstei de 6 poti da micutului sa pape piersici sau nectarine. Contin o multime de fibre si vitamina C, B2 si B6. Sunt extrem de bune daca le servesti micutului impreuna cu avocado sau banana. Le poti da sub forma pasata, de piure sau coapte. Le poti amesteca cu iaurt sau cereale.

Perele sunt fructe a caror textura este usor de digerat de bebelusi si sunt prietenoase cu stomacelul lor, de aceea ele pot fi date incepand cu varsta de 6 luni. Ele contin vitamina A, potasiu si fibre. Cele care sunt foarte moi nu trebuie gatite, ci doar paste. Fructele gatite la aburi sunt recomandate bebelusilor sub 8 luni, iar perele sunt o optiune in acest sens.

Si prunele sunt fructe care pot fi introduse devreme in alimentatia bebelui, cam pe la 6-8 luni. Ele sunt extrem de sanatoase, ajuta digestia si combat o multime de forme de cancer. Alege prune proaspete pentru copil, fara zgarieturi si pete pe ele! Ii poti da micutului sa pape si fructe uscate.

Intre 8-10 luni poti da copilului kiwi, pepene si poti alege si fructele de padure pe care sa i le dai sa le manance sub forma gatita.

Citeste si despre