Schimbatul scutecului bebelusului este un ritual in mai multi pasi la care foarte multi parinti sunt destul de neindemanatici. Fie ca nu reusesc sa tina bebelusul potolit, fie ca nu stiu sa prinda scutecul bine sau sa il aleaga corect, parintii se lovesc frecvent de probleme si piedici in schimbarea scutecelor. Iata cateva dintre ele si modul eficient de solutionare a lor!
Bebelusul misca insistent picioarele
Unul dintre impedimentele de care te poti lovi in schimbarea scutecului este agitatia bebelusului. In momentul in care da insistent din picioare, nu il poti sterge corespunzator de urmele de urina sau fecale de pe piele si nici nu reusesti sa ii pui noul scutec, ceea ce devine frustrant.
Pentru a evita incidentele care pot aparea si o eventuala criza de plans a copilului, incearca sa ii prinzi ambele glezne cu o mana. In acest fel, preiei controlul asupra picioarelor si le tii drepte, in timp ce cu cealalta mana stergi funduletul copilului si aranjezi corect scutecul curat sub el.
Bebelusul plange de fiecare data cand ii schimbi scutecul
Fiecare schimbare a scutecului bebelusului se transforma intr-un circ? Cel mic are tendinta de a izbucni in plans, in special, cand il intrerupi dintr-o activitate care ii face placere pentru a-i schimba scutecul? Incearca sa nu il schimbi in momentele in care este adormit, se joaca sau se uita la desene animate.
Intreruperea il va irita si va izbucni in plans. Daca schimbarea scutecului nu suporta amanare, atunci incearca sa iei si jucaria cu care se indeletniceste in acele momente in camera in care il schimbi. S-ar putea sa iti fie de mai mult ajutor decat crezi. Jucaria ii va distrage atentia de la aceasta rutina care, in general, il irita.
Bebelusul isi desface scutecul
Pe masura ce creste si este atent la toate miscarile pe care le faci in schimbarea scutecului, copilul va deprinde abilitatea de a-l desface si, cand te astepti mai putin, il vei surprinde jucandu-se de zor cu "caca" si plimband scutecul prin toata casa.
Este semnalul care iti transmite ca trebuie sa schimbi scutecele si sa alegi modele cu alte tipuri de prindere, mai rezistente. In plus, este important sa ii vorbesti copilului despre cat de important este sa nu umble la scutec si sa ii distragi atentia ori de cate ori observi ca atenteaza la el, pentru a-l desface.
Scutecul curge si murdareste bebelusul
O alta problema frecventa pe care o poti intampina in schimbarea scutecului si ingrijirea funduletului bebelusului o reprezinta scurgerile. Exista posibilitatea ca urina sa se scurga pe langa scutec si sa murdareasca hainutele, chiar daca folosesti modele corespunzatoare varstei lui.
Conformatia corpului bebelusului si varsta recomandata pe pachetele de scutece nu corespund intotdeauna. Cel mai indicat este sa testezi scutecele direct pe bebelus si sa il alegi pe cel care se pliaza mai bine pe corpul lui.
Chiar si cu o marime adecvata, exista riscul ca scutecul sa nu absoarba toata cantitatea de urina. Motivul este acela ca urina nu are in compozitie doar apa, care este usor absorbita de materialul scutecului, ci si sare, care face imposibila impregnarea la timp a urinei in scutec si prevenirea scurgerilor.
Inchiderea sau fixarea necorespunzatoare a scutecului este o alta cauza pentru care apar scurgerile. Este important sa aranjezi corespunzator scutecul intre picioarele copilului si sa il inchizi in parti, astfel incat sa previi scurgerile.
Bebelusul capata o aversiune fata de scutece
Te uiti la bebelusul tau si nu iti dai seama de ce se stramba cand ii schimbi scutecul sau de ce nici macar nu vrea sa il atinga? Principala cauza a acestor reactii negative este posibil sa fii chiar tu! Daca te schimonosesti la fata ori de cate ori ii schimbi scutecul si abia daca pui mana pe el, bebe va prelua aceleasi reactii fata de el, considerandu-l ceva negativ.
Oricat de neplacuta ar fi schimbarea scutecului copilului, este important sa pastrezi o atitudine optimista fata de acest procedeu. In caz contrar, in situatia in care copilul va avea un fratior si il vei ruga sa te ajute la schimbarea scutecelor lui, s-ar putea sa te lovesti de un refuz categoric din partea lui, dar si de o atitudine de repulsie fata de acest proces firesc in ingrijirea oricarui bebelus.
Sursa foto: freepik